Kanye West stängs av från Twitter – igen

publicerad 2 december 2022
- av Markus Andersson
Kanye West och Elon Musk.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rapparen och influencern Kanye West har ännu en gång blivit avstängd från Twitter – kort efter att han välkomnades tillbaka till plattformen av Elon Musk. West kastades ut från Twitter kort efter att han i en tweet publicerat en bild på en davidsstjärna ihopslagen med ett hakkors.

Kanye West (Ye) är en av de kändisar som på grund av sin frispråkighet tidigare blivit bannlysta från Twitter, men som fick tillbaka sina konton efter att Elon Musk tagit över ägarskapet, men nu menar alltså även den nye ägaren att han inte är önskvärd på plattformen.

– Jag försökte mitt bästa. Trots det har han återigen brutit mot vår regel om uppmaningar till våld. Kontot kommer att stängas av, twittrade Musk.

Avstängningen sätts i samband med ett uppmärksammat inlägg på Twitter där West publicerade en bild på en davidsstjärna som ”flutit ihop” med ett hakkors tillsammans med texten ”YE2024 älskar alla” och hashtaggen #Lovespeech.

Kanye Wests uppmärksammade inlägg. Foto: faksimil/Twitter

Inlägget raderades snabbt av Twitter – varpå West svarade med att också publicera en mindre smickrande bild på Musk i badbyxor från dennes lyxjakt och texten ”Låt oss alla minnas detta som min sista tweet”.

På Donald Trumps nystartade sociala medieplattform Truth Social ska West också ha delat med sig av textmeddelanden där Elon Musk bland annat deklarerat att West ”gått för långt”.

På Twitter är reaktionerna kring Wests avstängning blandade. Vissa menar att han för länge sedan ”gått över gränsen” och aldrig borde ha fått komma tillbaka till att börja med. Andra anklagar Musk för att som påstådd försvarare av yttrandefriheten vara en hycklare – och bara tillåta fria samtal tills de upplevs som alltför obekväma.

Elon Musk har stängt av Kanye Wests konto. Det finns alltid en yttrandefrihet, men frihet efter yttrandet är inte garanterad”, kommenterar användaren OLAMIDE.

Ett antal användare pekar också på att varken Wests bild med davidsstjärnan och svastikan eller hans uttalanden i intervjun med Alex Jones är brottsliga i USA, och att det därför inte finns några skäl att stänga av honom.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!