IT-jättarnas serverhallar ger få jobb åt svenskar

publicerad 20 augusti 2020
- av Sofie Persson

Regeringen har lagt ut hundratals miljoner på att få amerikanska IT-jättar att bygga serverhallar i Sverige. För svensk del verkar den gigantiska satsningen dock resultera i mycket få jobb.

Sveriges regering har använt hundratals miljoner från skattebetalarna för att bygga serverhallar för stora amerikanska IT-företag som till exempel Facebook, Google och Amazon, skriver Omni.

Enligt experter som Aftonbladet pratat med är kalkylen över hur mycket jobb det ska generera överdriven. Enligt en kalkyl från Boston Consulting Group, som är gjord av Business Sweden, beräknade de att servicehallsindustrin skulle generera 30 000 nya jobb fram till 2025.

Facebook fick till exempel 140 miljoner i statligt stöd för att bygga en serverhall i Luleå som enligt den senaste årsredovisningen bara har 56 anställda.

Hans Lööf, professor i ekonomi på KTH, är skeptiskt till beräkningarna om mängden nya jobb.

Det krävs många steg av osäkra antaganden för att säga att det skulle ge så mycket jobb, speciellt ute i glesbygden, säger han till Aftonbladet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.