IT/Övervakning

IT-jättarnas serverhallar ger få jobb åt svenskar

Regeringen har lagt ut hundratals miljoner på att få amerikanska IT-jättar att bygga serverhallar i Sverige. För svensk del verkar den gigantiska satsningen dock resultera i mycket få jobb.

Sveriges regering har använt hundratals miljoner från skattebetalarna för att bygga serverhallar för stora amerikanska IT-företag som till exempel Facebook, Google och Amazon, skriver Omni.
Enligt experter som Aftonbladet pratat med är kalkylen över hur mycket jobb det ska generera överdriven. Enligt en kalkyl från Boston Consulting Group, som är gjord av Business Sweden, beräknade de att servicehallsindustrin skulle generera 30 000 nya jobb fram till 2025.

Facebook fick till exempel 140 miljoner i statligt stöd för att bygga en serverhall i Luleå som enligt den senaste årsredovisningen bara har 56 anställda.

Hans Lööf, professor i ekonomi på KTH, är skeptiskt till beräkningarna om mängden nya jobb.

Det krävs många steg av osäkra antaganden för att säga att det skulle ge så mycket jobb, speciellt ute i glesbygden, säger han till Aftonbladet.

 

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!