Israelisk minister hyllar Musks Twitterköp – hoppas plattformen blir mindre ”antisemitisk”

Nätcensuren

publicerad 19 maj 2022
- av Jan Sundstedt
Elon Musk och Yoaz Hendel.

Den israeliske kommunikationsministern Yoaz Hendel är positivt inställd till att Elon Musk köper den sociala medieplattformen Twitter. Han hoppas att övertagandet leder till ”en ny era av yttrandefrihet” – men också samtidigt att Twitter tar hårdare tag mot ”antisemitism” och uppvigling mot Israel.

Grattis till Elon Musk för att ha nått en överenskommelse om att förvärva Twitter. Ser fram emot en ny era av #Yttrandefrihet. Inte mindre viktigt är att vi i Israel hoppas att vi också kan erkänna och bekämpa #antesemitism och uppmanande till våld mot judar och staten Israel på sociala medier – snabbt och när det händer. Det handlar om liv och död”, skriver ministern.

Hendel beskriver sig själv som en liberal högerorienterad nationalist och bedöms av israeliska medier ligga tämligen nära Elon Musk ideologiskt.

Att makthavare och politiker uttrycker sig positivt om Tesla-grundarens köp av Twitter hör till ovanligheterna. Som Nya Dagbladet tidigare har rapporterat om har statsnära och statligt finansierade organisationer tvärtom lagt stora resurser på att pressa Twitters annonsörer att bojkotta plattformen om inte den omfattande censuren av plattformen bibehålls.

I fredags meddelade Elon Musk att han pausar uppköpet av Twitter tills det slagits fast hur stor procentandel av plattformens konton som är falska och utgörs av botar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.