”Israel bakom cyberattack mot Frankrike”

publicerad 27 oktober 2013

Enligt ett topphemligt dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckt till den franska tidningen Le Monde kan det vara den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som utförde en cyberattack mot den franska presidentbostaden.

Det var i maj 2012 som en cyberattack riktades mot presidentbostaden Elyséepalatsets kommunikationsnätverk. Dåvarande presidenten Nicolas Sarkozy var snabb att anklaga USA för att ha legat bakom attacken.

Säkerhetsmyndigheter i bland annat USA, Kanada och Storbritannien har nekat till att de låg bakom övervakningsattacken mot Frankrike. En part som inte tillfrågades om de låg bakom attacken var Israel, och USA:s säkerhetsmyndighet NSA hintar om vilka de skyldiga kan vara.

”NSA säger inte att det var Mossad som utförde attacken, men ändå verkar de anse det nödvändigt att nämna att det finns rimliga tvivel när det gäller den judiska staten”, skriver journalisten Glenn Greenwald, som avslöjade NSA-skandalen, i Le Monde.

Enligt nyhetsbyrån AFP tolkar Le Monde denna mening som en ironisk referens till att Mossad med största sannolikhet var de som låg bakom attacken.

I veckan framkom det även att USA spionerat på 35 olika världsledare, däribland Tysklands förbundskansler Angela Merkel vars telefon avlyssnats av NSA. Enligt flera medier ska president Barack Obama personligen ha godkänt avlyssningen.

 

 

Läs även:
Dokument: NSA avlyssnade 35 världsledare
”NSA spionerar på dansk industri”
USA låg bakom FRA-lagen
NSA delar amerikaners data med Israel
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.