Invigning av Norrlands första 5G-nät i Sundsvall

publicerad 25 maj 2019
- av Markus Andersson
5G-stationen är monterad på taket till Mittuniversitetets lokaler i Grönborg.

Tisdagen den 28 maj inviger Telia och Mittuniversitetet Norrlands första 5G-nät. Samtidigt lanserar RISE ett nytt kontor i Sundsvall. Parterna ska nu samverka för att utforska industriella tillämpningar av 5G, AI och Internet of Things – IoT. Vid invigningsceremonin fjärrstyrs en timmerbil med hjälp av 5G-teknologi.

– Vi får en unik möjlighet att få utforska industriella tillämpningar av 5G, AI, och IoT tillsammans med Mittuniversitetet. Genom att skapa nya applikationer i en dynamisk testmiljö kan företag, entreprenörer, forskare och studenter i samarbete bidra till att Sverige ligger i framkant när 5G rullas ut kommersiellt, säger Mats Lundbäck, Chief Technology Officer, Telia Sverige.

Vid själva invigningsceremonin kommer industriföretaget HIAB att demonstrera hur man kan köra en timmerkran på lastbil över internet med hjälp av 5G-teknologi. Vid demonstrationen används HIABs HiVision-system där kranen körs med hjälp av kameror och 3D-glasögon från lastbilshytten via 5G.

Hälsorisker undersöks inte vid testet

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten rör det sig om “tekniska tester som inte har som avsikt att undersöka hälsorisker” och den ansvariga myndigheten menar att de själva inte vet riktigt var exakt testerna skall utföras. Detta enligt uppgifter till Nya Dagbladet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!