IT/Övervakning

Indien stoppar blockeringen av DuckDuckGo

Nu kan de flesta indier återigen använda DuckDuckGo.

Den integritetsvänliga sökmotorn DuckDuckGo blockerades i början av månaden av Indiens största internetoperatörer. Nu är blockeringen upphävd men det är fortfarande oklart varför den stängdes ner till att börja med.

– Vi har kontaktat den indiska regeringen, men har fortfarande inte fått något svar, säger en talesperson för DuckDuckGo till The Verge och förklarar vidare att man inte förstår över varför de indiska regeringen bett sina operatörer att blockera sökmotorn.
DuckDuckGo bekräftar vidare att att de flesta indiska användare nu åter ska kunna använda företagets tjänster och uppmanar de som fortfarande har problem att anmäla dessa till organisationer som arbetar mot censur och för nätneutralitet.

Indiens informations- och elektronikminister meddelade i slutet av juni att landet kommer att förbjuda över 50 kinesiska appar, inklusive TikTok och WeChat eftersom dessa har anklagats för att ha koppling till den kinesiska regimen och hota Indiens suveränitet och självständighet.

The Verge skriver att DuckDuckGo kan ha blockerats i samband med detta i förebyggande syfte, trots den inte fanns med på listan över appar kopplade till Kinas regim och inte har några kända anknytningar dit.

I övrigt kan noteras att DuckDuckGo växer så att det knakar och att man numer ligger på över 50 miljoner dagliga sökningar i snitt. Detta eftersom behovet och intresset för en integritetsvänlig sökmotor blir allt större i takt med att Google är inblandade i allt fler skandaler relaterade till övervakning och kartläggning av dess användare.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!