Indien stoppar blockeringen av DuckDuckGo

publicerad 10 juli 2020
- av Markus Andersson
Nu kan de flesta indier återigen använda DuckDuckGo.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den integritetsvänliga sökmotorn DuckDuckGo blockerades i början av månaden av Indiens största internetoperatörer. Nu är blockeringen upphävd men det är fortfarande oklart varför den stängdes ner till att börja med.

– Vi har kontaktat den indiska regeringen, men har fortfarande inte fått något svar, säger en talesperson för DuckDuckGo till The Verge och förklarar vidare att man inte förstår över varför de indiska regeringen bett sina operatörer att blockera sökmotorn.

DuckDuckGo bekräftar vidare att att de flesta indiska användare nu åter ska kunna använda företagets tjänster och uppmanar de som fortfarande har problem att anmäla dessa till organisationer som arbetar mot censur och för nätneutralitet.

Indiens informations- och elektronikminister meddelade i slutet av juni att landet kommer att förbjuda över 50 kinesiska appar, inklusive TikTok och WeChat eftersom dessa har anklagats för att ha koppling till den kinesiska regimen och hota Indiens suveränitet och självständighet.

The Verge skriver att DuckDuckGo kan ha blockerats i samband med detta i förebyggande syfte, trots den inte fanns med på listan över appar kopplade till Kinas regim och inte har några kända anknytningar dit.

I övrigt kan noteras att DuckDuckGo växer så att det knakar och att man numer ligger på över 50 miljoner dagliga sökningar i snitt. Detta eftersom behovet och intresset för en integritetsvänlig sökmotor blir allt större i takt med att Google är inblandade i allt fler skandaler relaterade till övervakning och kartläggning av dess användare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!