Ica installerar kameror på kortläsare

publicerad 8 december 2022
- av Isac Boman
Icas nya betalterminaler har inbyggda kameror.

Under 2022 har ett stort antal Ica-butiker runt om i Sverige satt in nya betalterminaler. Kritiker ställer sig dock frågande till varför terminalerna är utrustade med kameror och vad syftet med detta är – något som personalen inte ens själva kan svara på.

Redan i våras startades en uppmärksammad tråd på forumet Reddit där en användare frågade personalen på sin lokala butik varför den nya kortläsaren är utrustad med kamera – och fick då svaret att butikspersonalen själva inte visste vad anledningen var. Spekulationer som florerat har handlat om kartläggning av kunder, identifiering av eventuella kortbedragare, att bereda mark för framtida biometriska betalningar eller om det är ett sätt att enklare kunna scanna kvitton och id-handlingar.

Roger Åberg på sajten Feber menar i en genomgång att ”kameran finns där och fungerar, men inte alls är till för att fotografera dig när du betalar din falukorv eller dina snabbmakaroner”. Istället menar man att terminalen, som heter A30 och tagits fram av företaget PAX, använder kameran för att läsa av koder ”så att du till exempel kan blippa pantkvittot, QR-koden som visar att du är medlem eller rabattkuponger”.

Nya Dagbladet har sökt Icas pressavdelning för en kommentar men de har ännu så länge undvikit att kommentera saken. Enligt Åberg har man tidigare menat att funktionen finns där för att användas längre fram.

Ica säger att den kan komma att användas för streck- och QR-koder i framtiden men just nu är den helt avstängd och används inte”, menar Åberg.

Alla är samtidigt inte lika betryggade över Ica:s försäkran om att kamerorna för tillfället inte används eller påståenden om att kamerorna inte är installerade för att kunna fotografera kunder, bland annat mot bakgrund av att de riktas mot betalande kunder och att de 0,3 megapixel som ska finnas i kameran motsvarar 640×480 i upplösning, vilket bedöms vara tillräckligt även för ansiktsigenkänning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.