Huawei tros ha spionerat på nederländsk telekomfirma

publicerad 27 april 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt tidningen De Volkskrant har den kinesiska telekomjätten Huawei en ”dold bakdörr” in till nätverket hos en stor nederländsk telekomfirma och kan genom detta ha kommit över känsliga kunddata.

De Volkskrant har talat med personal på den nederländska underrättelse- och säkerhetstjänsten som inte vill träda fram med namn och bild men som bekräftar att Huawei via bakdörren mycket väl kan ha fått tillgång till den nederländska kunddatabasen. Enligt tidningen tittar säkerhetstjänsten nu på huruvida Huaweis agerande kan ha möjliggjort spionage från den kinesiska regimens sida.

Huawei å sin sida hävdar att man är ”överraskade” av tidningens avslöjande och att man heller inte kommer att bemöta anklagelserna – eftersom de kommer från anonyma källor. Tidigare har en företrädare för företaget hävdat att Huawei följer all lagstiftning i samtliga länder där man bedriver verksamhet och att man ”håller dörren stängd för regeringar eller andra krafter som vill använda nätverket för aktiviteter som skulle hota cybersäkerheten”.

Sanningshalten i detta uttalande ifrågasätts nu och nederländsk underrättelsetjänst har tidigare deklarerat att det inte är önskvärt att Nederländerna förlitar sig på hårdvara eller mjukvara från företag från länder där man bedriver aktiva cyberprogram mot nederländska intressen och att Kina är ett exempel på detta.

Sedan tidigare har den dåvarande amerikanske presidenten Donald Trump förbjudit Huawei från att köpa upp ”vital” amerikansk teknologi utan särskilt godkännande och har också av säkerhetsmässiga skäl förbjudit företaget från att använda sin teknologi i amerikanska telekomnätverk.

KPN som är en av Nederländernas största telekomfirmor ska redan 2010 ha genomfört en riskanalys av Huawei men valt att hemlighålla denna – på grund av att de brister man hittade var så graverande att man var oroliga för att företaget med tanke på samarbetet med Huawei skulle överleva om man offentliggjorde dem.

Nu låter man istället meddela att man ska exkludera Huawei från ”kärnan” av sitt mobila nätverk i framtiden – men att man kommer fortsätta använda Huaweis radiotorn. Även den nederländska regeringen håller på att gå igenom säkerhetsriktlinjerna för spionage via 5G-näten och det är möjligt att Huawei kan komma att förbjudas helt som leverantör i landet.

I Sverige har Förvaltningsrätten hävt förbudet mot Huawei och det kontroversiella företaget kan komma att släppas in i det svenska 5G-nätet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!