Huawei tros ha spionerat på nederländsk telekomfirma

publicerad 27 april 2021

Enligt tidningen De Volkskrant har den kinesiska telekomjätten Huawei en ”dold bakdörr” in till nätverket hos en stor nederländsk telekomfirma och kan genom detta ha kommit över känsliga kunddata.

De Volkskrant har talat med personal på den nederländska underrättelse- och säkerhetstjänsten som inte vill träda fram med namn och bild men som bekräftar att Huawei via bakdörren mycket väl kan ha fått tillgång till den nederländska kunddatabasen. Enligt tidningen tittar säkerhetstjänsten nu på huruvida Huaweis agerande kan ha möjliggjort spionage från den kinesiska regimens sida.

Huawei å sin sida hävdar att man är ”överraskade” av tidningens avslöjande och att man heller inte kommer att bemöta anklagelserna – eftersom de kommer från anonyma källor. Tidigare har en företrädare för företaget hävdat att Huawei följer all lagstiftning i samtliga länder där man bedriver verksamhet och att man ”håller dörren stängd för regeringar eller andra krafter som vill använda nätverket för aktiviteter som skulle hota cybersäkerheten”.
Sanningshalten i detta uttalande ifrågasätts nu och nederländsk underrättelsetjänst har tidigare deklarerat att det…


 


Liknande artiklar: