Domstol häver svenskt förbud mot Huawei – kan släppas in i 5G-nätet

Kritiserade 5G-utbyggnaden

publicerad 11 november 2020
- av Sofie Persson

Förvaltningsrätten häver det svenska förbudet mot den kinesiska telekomjätten Huawei i den kommande 5G-auktionen, och kan med andra ord nu alltså att komma att släppas in i det svenska 5G-nätet.

Det var i slutet på förra månaden som Post- och telestyrelsen (PTS) valde att förbjuda utrustning från Huawei och ZTE från utbyggnaden av 5G-nätet och även rensa ut företagets teknik i det befintliga 4G-nätet i Sverige på grund av risker mot rikets säkerhet. Detta med hänvisning bland annat till att det framkommit att den kinesiska kommunistdiktaturen använder företagen och deras teknik för spionage.

Nu hävs dock förbudet mot Huawei av Förvaltningsrätten efter att de mottagit en överklagan från den kinesiska telekomjätten, rapporterar Ekot. Det innebär inte att Huawei får rätt i sin överklagan, men att förbudets verkan mot de två företagen slutar gälla åtminstone just nu.


Annonser:


PTS får nu ta ställning till om auktionen för det svenska 5G-nätet, som ska inledas idag, ska fortsätta som planerat. PTS har möjlighet att i sin tur överklaga beslutet till kammarrätten och säger till Ekot att de ska läsa Förvaltningsrättens beslut innan de beslutar sig för hur man ska gå vidare.

Klara för att få buda på licenserna är Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.