MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 2 mars 2024

lördag 2 mars 2024

Holländsk myndighet hackar internetforum

AIVD, Hollands motsvarighet till amerikanska NSA och svenska FRA, hackar olika internetwebbforum för att samla in data från alla användare, rapporterar den holländska tidningen NRC.nl.

publicerad 5 december 2013
AIVD:s högkvarter i Zoetermeer

Den holländska säkerhetsmyndigheten genomför sina hackeroperationer mot internetforumen genom Computer Network Exploitation (CNE). Det är att i smyg installera skadlig kod eller programvara på datanätverk.

I dokumenten, som kommer från NSA-läckan Edward Snowden, kan man läsa om att det den 14 februari 2013 hölls ett möte mellan tjänstemän från amerikanska NSA och holländska AIVD och MIVD. Under mötet informerade holländarna NSA om AIVD:s operationer och tillvägagångssätt med CNE-tekniken.

– De använder svepskäl för att samla in datan från alla användare på webbforumen. Användandet av deras tekniker kan lätt leda till att regeringen utövar massövervakning, säger Nico van Eijk, professor i informationsrätt, till NRC.nl och anser att AIVD med största sannolikhet brutit mot holländsk lagstiftning.

En grupp parlamentsledamöter i Holland kräver nu att en parlamentarisk utredning om AIVD:s datainsamlade tillsätts. Den holländska myndigheten har sedan tidigare fått utstå kritik från en tillsynskommitté angående övervakningen.

Den holländska regeringen ville inte ge några kommentarer när NRC.nl försökte kontakta dem – men sa att det var tillåtet för dem att hacka datorer. AIVD skriver i ett pressmeddelande att övervakningen inte är integritetsvidrig utan fullt laglig. Man erkänner dock att man har som syfte att samla in information från ”jihadister”.

I november avslöjade NRC.nl att säkerhetsmyndigheter världen över hackat 50 000 datanätverk genom CNE-tekniken.

 

 

Läs även:
Kanada lät USA spionera på G20-möte i Toronto
”NSA använder 9/11 som ursäkt för övervakningen”
NSA utförde 231 hackerattacker på ett år
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Flykten från New York

RecensionerJan Sundstedt: John Carpenters cyniska syn på mänskligheten tar sig uttryck i vad som kan vara den coolaste polisstat som skådats på vita duken.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend