IT/Övervakning

Google skärper censuren av hälsoinriktade webbsidor

Publicerad 30 augusti 2019

Googles censur mot hemsidor som inriktar sig mot alternativ medicin blir allt hårdare. Inbyggda algoritmer gör att sidor som IT-jätten anser problematiska inte längre hamnar på förstasidan i sökresultaten och därför får betydligt mindre trafik.

Den hälsoinriktade bloggen SelfHacked skriver att Google utan undantag gått in för att censurera alla alternativa hälsosidor som fått större uppmärksamhet och att man inte bryr sig om vad användarna vill se eller respekterar vad de söker efter. Istället har Google tagit på sig rollen att bestämma vilken hälsoinformation som användarna tillåts se och ändrar deras sökresultat utan att berätta det för dem.

Nu när jag säger censurerar så menar jag att Google medvetet har placerat en systematisk bestraffning på den stora majoriteten av hälsosidor för att se till att de inte kommer synas på den första sidan av sökresultat. SelfHacked och Examine är bara två av sidorna som hamnat på Googles senaste svarta lista – men de är långt ifrån de enda”, skriver Joe Cohen, vd för SelfHacked.
Cohen uppmanar skeptiska användare att själva ta reda på sanningen genom att söka på Google och se att du måste lägga till ”SelfHacked.com” i söktermen för att få fram resultat från sidan. Det är en procedur som inte behövs för att hitta stora godkända företag, och detta trots att SelfHacked har mycket trafik och sökningar relaterade till hälsa.

Den här förändringen påverkar inte bara leverantörer av tjänster som oss, förändringarna kommer också starkt påverka alla människors möjlighet att hitta korrekt, vetenskaplig och användbar information om hälsa på nätet.

Han tar vidare upp exempel på hur Google agerar tankepolis, hur man röstade ner ett förslag om att inte censurera information på nätet och hur hundratals populära hemsidor straffats av de algoritmer som Google infört och som medvetet leder bort trafik från dem samtidigt som storföretaget tydligt favoriserar vissa företag och hemsidor.

Hela inlägget finns att läsa här. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!