De läckta Google-dokumenten

Ny visselblåsare skakar Google – insider släpper hundratals dokument som avslöjar hemliga censuralgoritmer

En avhoppad chefsingenjör på Google har nu släppt hundratals interna hemliga dokument som avslöjar hur företaget arbetar med en tydlig politisk slagsida och lägger strategier för att gynna vissa politiska inriktningar i sökresultat. – Orsaken till att jag samlade på mig dessa dokument var att jag såg något mörkt och otäckt ske med företaget, säger visselblåsaren Zach Vorhies.

Zach Vorhies har arbetat som mjukvaruingenjör på sökjätten i åtta år, men lämnade tidigare i år företaget för att nu träda fram som visselblåsare och offentliggör hundratals interna Google-dokument via Project Veritas.
– Jag kände att vårt hela valsystem skulle bli komprometterat för alltid, av detta företag som till den amerikanska allmänheten sagt att man inte skulle göra något sådant.

Redan innan publiceringen blev Vorhies via mejl hotad av företaget som befarat att komprometterande material skulle läcka ut och skickade samtidigt polis till hans hem i Kalifornien. En ytterligare orsak till hans visselblåsning vid sidan av rent moraliska skäl berättar han vidare var att minska incitamenten att tysta honom genom våld eller karaktärsmord.

– Jag har levt med den här bördan i tre år sedan 2016 när de började förändra allting. Att lyfta denna börda från min själ… Jag har aldrig känt mig mer lycklig eller tillfreds.

Ett av de läckta dokumenten som avslöjar Googles interna diskussioner för att manipulera allmänhetens bild av etnisk representation i olika samhällsskikt.

Han uppmanar nu särskilt andra dataingenjörer på Google att noga studera dokumenten som offentliggjorts.

– Jag tror det finns många dataingenjörer som har en aning om att allt inte står rätt till, men de förstår inte den kolossala skalan av det. Till de människorna vill jag säga, titta på dokumenten, ta pulsen på Amerika, se vad som händer och träd fram och berätta för världen vad du egentligen redan vet är sant.

Avslöjandet skakar nu Google vars trovärdighet och neutralitet redan kraftigt ifrågasatts av både tidigare visselblåsningar, professorer och senatorer i den amerikanska kongressen.

Dokumenten kan laddas ned i sin helhet här.

 

Se intervjun med visselblåsaren i Project Veritas nedan.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!