Ny visselblåsare skakar Google – insider släpper hundratals dokument som avslöjar hemliga censuralgoritmer

De läckta Google-dokumenten

publicerad 14 augusti 2019
- av Markus Andersson

En avhoppad chefsingenjör på Google har nu släppt hundratals interna hemliga dokument som avslöjar hur företaget arbetar med en tydlig politisk slagsida och lägger strategier för att gynna vissa politiska inriktningar i sökresultat. – Orsaken till att jag samlade på mig dessa dokument var att jag såg något mörkt och otäckt ske med företaget, säger visselblåsaren Zach Vorhies.

Zach Vorhies har arbetat som mjukvaruingenjör på sökjätten i åtta år, men lämnade tidigare i år företaget för att nu träda fram som visselblåsare och offentliggör hundratals interna Google-dokument via Project Veritas.

– Jag kände att vårt hela valsystem skulle bli komprometterat för alltid, av detta företag som till den amerikanska allmänheten sagt att man inte skulle göra något sådant.

Redan innan publiceringen blev Vorhies via mejl hotad av företaget som befarat att komprometterande material skulle läcka ut och skickade samtidigt polis till hans hem i Kalifornien. En ytterligare orsak till hans visselblåsning vid sidan av rent moraliska skäl berättar han vidare var att minska incitamenten att tysta honom genom våld eller karaktärsmord.

– Jag har levt med den här bördan i tre år sedan 2016 när de började förändra allting. Att lyfta denna börda från min själ… Jag har aldrig känt mig mer lycklig eller tillfreds.

Ett av de läckta dokumenten som avslöjar Googles interna diskussioner för att manipulera allmänhetens bild av etnisk representation i olika samhällsskikt.

Han uppmanar nu särskilt andra dataingenjörer på Google att noga studera dokumenten som offentliggjorts.

– Jag tror det finns många dataingenjörer som har en aning om att allt inte står rätt till, men de förstår inte den kolossala skalan av det. Till de människorna vill jag säga, titta på dokumenten, ta pulsen på Amerika, se vad som händer och träd fram och berätta för världen vad du egentligen redan vet är sant.

Avslöjandet skakar nu Google vars trovärdighet och neutralitet redan kraftigt ifrågasatts av både tidigare visselblåsningar, professorer och senatorer i den amerikanska kongressen.

Dokumenten kan laddas ned i sin helhet här.

 

Se intervjun med visselblåsaren i Project Veritas nedan.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.