Google-visselblåsaren: ”Krypskyttar placerades på taket innan min arrestering”

De läckta Google-dokumenten

publicerad 26 augusti 2019
- av Markus Andersson

En insatsstyrka med maskingevär och en bombgrupp spärrade av tre kvarter när visselblåsaren Zach Vorhies söktes av polis. Google ska ha övertygat polisen om att visselblåsaren var en fara för sig själv.

I en intervju med True Pundit berättar visselblåsaren Zach Vorhies att San Fransisco-polisen, deras bombgrupp och FBI omringade hans bostad bara timmar innan han hade planerat att lämna över bevis till åklagarmyndigheten om hur Google manipulerar sina algoritmer för att sabotera för Donald Trump och konservativa röster på Google och Youtube.

Som Nya Dagbladet tidigare rapporter om är Vorhies en avhoppad chefsingenjör som tidigare var verksam vid Google i åtta år men som nyligen lämnade internetjätten och kunde avslöja hur sökjätten arbetar aktivt för att sabotera för högerpolitiska inriktningar och främja vänsterliberala diton.

Vorhies berättar att ansvariga för Google sagt till polisen att han var suicidal och en fara för sig själv och allmänheten, och detta ska vara anledningen till att när polisen kom för att arrestera honom så stormades hela kvarteret och stängdes av och flera byggnader utrymdes helt.

– Polisen bestämde sig för att något de såg på min veranda såg ut som en bomb. Det var en behållare med alkohol som min rumskamrat använder för sin eldshow men de hävdade att det såg ut som en bomb så de ringde in bombgruppen och stängde av tre hela kvarter.

Han berättar vidare hur FBI ringdes in, hur poliser med automatvapen placerades ut på gatorna och att man till och med placerat krypskyttar på taken mittemot Vorhies hus. I trapphuset rörde sig bombrobotar vilka han fångade på bild med sin mobilkamera.

– Det är krypskyttar, det är insatsstyrkan, det är FBI och de försöker ringa och smsar att de vägrar lämna om jag inte går ut, eftersom de måste säkerställa att jag mår bra.

I klippet menar Vorhies att Google enbart var intresserade av hans laptop och de 950 utskrivna interna dokumenten som fanns i hans ägo och att de har använt polisen som ett knep för att komma över detta, han berättar vidare att Google kontaktade polisen efter att han vägrade lämna över dokumenten till sin forna arbetsgivare. Dokumenten lämnades istället över till åklagarmyndigheten.

I samband med den massiva insatsen hörde Vorhies vän också av sig eftersom polisen kommit först till dennes hus och letat efter visselblåsaren. Han åker sedan till Vorhies och ringer honom, chockad när han ser de omfattande avspärrningarna och vilka resurser som lagts ner på insatsen.

Efter en stund kom Vorhies ut ur huset och förklarade för polisen att han varken var suicidal eller en fara för allmänheten och att det själva verket var Google som försökte sätta dit och skrämma honom i egenskap av visselblåsare.

Trots all uppståndelse så häktades inte Vorhies för något brott, kvarteren var dock avspärrade i närmare fyra timmar. Videoklipp och bilder som släppts ger stöd åt Vorhies berättelse och visar avspärrningar och hur ett stort antal poliser med hundar, vapen och annan utrustning rör sig innanför dessa.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.