Ted Cruz frågade ut Google-chef efter uppgifter om valmanipulation

publicerad 27 juni 2019
- av Markus Andersson

Efter att Project Veritas avslöjat att Google aktivt försöker påverka utgången av presidentvalet 2020 så valde den republikanske senatorn Ted Cruz att fråga ut en Google-chef om uppgifterna och företagets politiska datamanipulation.

Cruz inledde med att fråga Maggie Stanphill, UX-ansvarig på Google om hon var bekant med den rapport som Project Veritas släppte under tisdagen. Rapporten innehöll bland annat ett videoklipp där en annan högt uppsatt Google-ansvarig berättade om hur företaget aktivt ska gå in och förhindra att det blir en ny ”Trump-situation” under valet 2020.

Stanphill medgav att hon hade hört om rapporten men hävdade att hon var för upptagen under gårdagen för att hinna gå igenom den ordentligt. På en rak fråga från Cruz om hon höll med den andra Google-chefen från filmklippet om att Google som ett stort inflytelserikt företag aktivt bör påverka hur presidentvalet slutar så svarade Stanphill att hon inte höll med om detta.

– Nej herrn, jag tycker inte att det är Googles jobb och vi bygger företaget för alla, inklusive alla religiösa uppfattningar, alla demografiska grupper, alla regioner och i högsta grad för alla politiska uppfattningar, sade hon.

Cruz konstaterade kort att så verkligen inte tycks vara fallet och påvisade sedan att anställda på Google donerade mer än en miljon dollar till Hillary Clintons valkampanj, samtidigt som man donerade exakt 0 dollar och 0 cent till Donald Trumps dito.

Avslutningsvis konstaterade Ted Cruz att det verkar som att Google har stora problem med sin påstådda politiska neutralitet.

På den konservativa nyhetssajten Townhall kallar man Maggie Stanphill för en lögnare och hävdar att det är uppenbart att hon kände till både rapporten där det framkommer att Google vill påverka valet och företagets politiska partiskhet i allmänhet.

Konservativa är inte korkade, vi vet att vårt innehåll tystas. Vi vet att våra tankar och värderingar hotar vänsterns agenda. Om så inte var fallet så hade de inte känt ett behov av att hindra oss från att sprida vårt budskap. Och Demokraterna borde vakna upp, de borde också vara upprörda över detta. Vet ni varför? För att om det händer oss kan det lika gärna hända dem”, konstateras det i en krönika på sajten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!