Professor i den amerikanska senaten: Google manipulerar väljare i massiv skala

publicerad 23 juli 2019
- av Isac Boman

Psykologiprofessor Robert Epstein vittnade nyligen i den amerikanska senaten om hur Google genom att ändra och manipulera sökresultat genererat flera miljoner extra röster till Hillary Clinton. Professorn menar att internetjätten kommer lägga ännu mer resurser på att påverka valutgången 2020.

Robert Epstein som själv varit en uttalad supporter till Hillary Clinton har en bakgrund som chefredaktör på Psychology Today, författare, krönikör på flera stora tidningar och föreläsare på universitet. Trots att han inte stödjer Republikanerna så betonar han vikten av en verklig demokrati som inte styrs och manipuleras av stora internetföretag, något han har kunnat påvisa är verklighet idag.

Det handlar om mellan 2,6 och 10,4 miljoner röster beroende på hur aggressivt de (Google) har använt teknikerna som jag studerat nu i sex och ett halvt år. Som att manipulera sökmotorer och sökförslag, vilka svar som kommer upp och många andra faktorer.

Epstein förklarade vidare för senaten att de verktyg som Google och Facebook har till sitt förfogande saknar motstycke, det finns ingen konkurrens och ingen som kan motverka deras agerande.

Jag tror på demokrati, jag tror på fria och rättvisa val betydligt mer än vad jag tror på en enskild kandidat eller parti. Om dessa företag stödjer samma kandidat så innebär det att det finns 15 miljoner röster som kan ändras utan att människor vet om det och utan att det finns några spår för myndigheter att följa.

Epstein tar upp ett hypotetiskt exempel att om Mark Zuckerberg hade valt att skicka ut en påminnelse till alla demokratiska väljare att gå och rösta på valdagen så hade detta genererat närmare en halv miljon extra röster, som annars inte hade gått och röstat. Detta är Epstein säker på eftersom Facebook under 2012 gjorde ett experiment som involverade 60 miljoner användare för att se om de kunde påverka dem att gå och rösta eller inte.

Poängen är, jag tror inte att Zuckerberg skickade ut den påminnelsen 2016. Jag tror att han var för självsäker, och jag tror att Google var för självsäkra. Jag tror inte att han skickade ut det utan att övervaka de system som finns. Vi kommer aldrig få veta vad dessa företag gör, men poängen är att de var betydligt mer aggressiva under 2018. Vi har data som stödjer det och under 2020 så kan du vara säker på att de här företagen kommer att göra allt i sin makt.

Epstein menar vidare att de system som Facebook och Google har att tillgå är de kraftfullaste vi någonsin har sett inom beteendepsykologi, de är subliminala och påverkar oerhörda mängder människor. På en fråga från senator Ted Cruz om Epstein vittnat om att en handfull dollarmiljardärer och storföretag lägger miljoner eller miljarder dollar på att påverka valutgången skrattar Epstein till.

Senator, med all respekt, jag måste rätta dig. Om Mark Zuckerberg väljer att påminna alla demokrater och bara demokratiska väljare att gå och rösta så kostar det inte honom en krona.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.