Google i ny riktad attack mot media

publicerad 15 augusti 2020
- av Markus Andersson
Fler konservativa medier har fallit offer för Google.

Över en natt försvann nästan all trafik från Google, sökresultat raderades och relevanta träffar dyker inte längre upp. Som flera andra mediekanaler har Daily Caller nyligen drabbats av tech-jättens censur, något som antas vara en del i en kampanj att få Trump att förlora presidentvalet.

Nya Dagbladet har tidigare i veckan rapporterat om hur den konservativa nyhetssajten Breitbart utsatts för omfattande sabotage av Google och hur internetjätten aktivt raderat politiskt relevanta träffar från sina sökresultat och istället lyft fram vänsterliberala resultat.

Nu visar det sig att Breitbart är långt ifrån den enda nyhetssajten som har drabbats av Googles försök att påverka världspolitiken. Även Daily Caller bekräftar att de har drabbats av Googles censur på ett liknande sätt. Liksom Breitbart har tidningen en mer konservativ inriktning.

Daily Callers chefredaktör Geoffrey Ingersoll berättar för Breitbart att Google försvarat sig med att man manuellt svartlistar sidor som ägnar sig åt ”våldsam extremism”. Hur detta skulle gälla den nyhetssidan Daily Caller ges dock inget svar på.

Ingersoll berättar att man sett en långsam minskning fram till den fjärde maj då trafiken från Googles sökmotor plötsligt helt upphörde, något som uppenbarligen har orsakats av mänsklig manipulation och inte genom minskad organisk trafik.

– Idén att vi skulle hamna på någon svart lista på grund av något påstått samarbete med polisen för att stoppa extremism eller valpåverkan är helt absurd. Vi har krediterad personal över hela Washington, vi är inte ISIS, fortsätter han.

Sundar Pichai, vd för Alphabet Inc som ansvarar för hur Googles sökmotorer hanteras, har vid en utfrågning i kongressen där denne ombads redogöra för Googles svartlistningar av politiskt oliktänkande försvarat sig med att man ibland använder sig av manuella svarta listor för att tackla våldsam extremism och utländsk valpåverkan. Man har dock inte förklarat eller motiverat hur Breitbart eller Daily Caller skulle platsa på en sådan lista, och därtill också förnekat att Google skulle verka politiskt överhuvudtaget – något som Pichai rentav hävdat ”vore emot företagets kärnvärderingar”.

Överhuvudtaget vägrade Pichai ens medge att Daily Caller har svartlistats av internetjätten. Klart är dock att sökresultat som tidigare visats numer är raderade och att trafiken till Daily Caller från Google har minskat kraftigt under en kort period.

– Det fanns till och med fall där vi var större än de (konventionella) nationella medierna, ändå dök vi inte upp på den första sidan för sökresultaten för det ämnet och ibland inte den andra, tredje, fjärde eller femte heller, förklarar Ingersoll och påpekar att andra nyhetssidor samtidigt toppade med betydligt färre besökare sökresultaten.

Sedan maj månad menar han att Google gått på offensiven ytterligare och fullständigt utraderat sökresultaten och trafiken till Daily Caller. Enligt Ingersoll ska sabotaget ha skett mellan den 3 och 4 maj. Varför har man inte fått något svar på.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.