Google fortsätter manipulera mediasfären

publicerad 12 juni 2019
- av Isac Boman

Efter att Google infört förändringar i sina algoritmer så har bland andra konservativa Daily Mail förlorat hälften av sin trafik från sökmotorn.

Det var Free West media som upptäckte att de nya algoritmerna gör så att vänsterpolitiskt inriktat nyhetsmaterial placerar sig högst upp, och att det gynnat vänstertidningar som HuffPost och the Mirror, samtidigt som högerinriktade publikationer förlorat trafik och hamnat allt längre ner i sökresultaten. Enligt Daily Mails sökmotorchef Jesus Mendez har man själva inte ändrat någonting själva och trafiken halverades på mindre än 24 timmar.

Kritiker menar att åtgärderna har tagits för att minska politiskt oliktänkandes möjligheter att påverka och nå ut på internet och för att ett vänsterliberalt narrativ ska dominera nyhetsflödet inför det amerikanska presidentvalet 2020. Google-ägda Youtube har bland annat publicerat en lista på idéer och tankar som de menar bryter mot deras regler om hatpropaganda. Bland annat kommer kritik eller missaktning mot någon på grund av deras migrationsstatus kunna leda till avstängning från tjänsten.


Annonser:


Enligt kritiker är det bara högersinnade röster som påverkas negativt av Googles förändringar. En stor mängd konton har redan raderats, och många fler har fått funktioner avstängda och kan inte längre tjäna pengar på sina videoklipp via annonser.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.