FRA hjälper USA att spionera

publicerad 6 september 2013

Försvarets radioanstalt, FRA, har ett nära samarbete med det amerikanska avlyssningsorganet NSA och Storbritanniens motsvarighet GCHQ, enligt den grävande journalisten Duncan Campbell.

Duncan Campbell anses ligga till grund för avslöjandet om att Sverige haft en vital roll i avlyssningsskandalen som Edward Snowden drog igång i juni i år. Enligt Campbell är Sverige den tredje viktiga samarbetspartnern tillsammans med NSA och GCHQ, skriver tidningen Metro.

Kodnamnet: “Sardines”
Enligt Duncan Campbell ska Sverige ha gått under ett kodnamn kallat Sardines. Bland annat ska Sverige ha givit USA tillgång till baltiska undervattenskablar.

– Generellt kommenterar vi inte hur våra samarbeten ser ut. Vi har samarbeten med andra länder och när vi samarbetar med andra länder omfattas det av FRA:s regelverk, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA, till Metro.

Enligt Metro ska flera riksdagsledamöter ha blivit upprörda över avslöjandet. Företrädare från bland annat Vänsterpartiet och Miljöpartiet kräver nu att statsminister Fredrik Reinfeldt lägger korten på bordet angående FRA:s samarbete med utländska säkerhetsmyndigheter.

FRA hemlighetsfulla
FRA skrev under fredagen ett pressmeddelande som svar på kritiken som man utsattes för efter avslöjandet. Man kan vare sig bekräftar eller förneka uppgifterna.

“Vilka  länder FRA samarbetar med är inte en öppen uppgift. Vi kan inte vare sig bekräfta eller förneka uppgifter om samarbeten med specifika länder”, skriver FRA på sin hemsida.

Nytt avslöjande från Snowden
Under torsdagskvällen kom även ett nytt avslöjande från Edward Snowden. Amerikanska NSA ska i smyg samarbetat med företag som installerat bakdörrar i sin egen mjukvara. NSA och GCHQ har således kunna knäcka krypteringar som används av miljarder människor för att skydda e-post, bankuppgifter och sjukjournaler.

Dokumenten som läcktes av Snowden avslöjar även att säkerhetsmyndigheterna använt sig av metoder för att knäcka krypteringen. Kostnaden för det ska uppgå till 250 miljoner dollar per år, rapporterar Sky News.

 

Läs även:
Kalifornien-företag bakom avlyssning av undervattenskablar

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!