FRA använder kontroversiellt hackerprogram

Programmet XKeyscore uppmärksammades genom visselblåsaren Edward Snowden i somras. Den förre NSA-medarbetaren avslöjade hur myndigheten använde programmet för att övervaka nästan all webbtrafik som finns. Nu framkommer det att Försvarets Radioanstalt (FRA) har fått använda XKeyscore.

publicerad 12 december 2013

Det är SVT som rapporterar om FRA-läckorna efter att ha fått dokument från journalisten Glenn Greenwald som samarbetat med Edward Snowden. Nya Dagbladet skrev i somras om XKeyscore. Då handlade det om att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA använt sig av programmet.

Programvaran tillåter analytiker att söka genom enorma databaser med e-post, chatthistorik och surfstatistik. Analytiker kan också använda XKeyscore för att i realtid kolla upp en individs internetaktivitet, skrev The Guardian i somras.

“Allmänheten bör få veta”
Enligt SVT, som citerar dokumenten som läckts av Snowden, har FRA tillgång till XKeyscore vilket tyder på att FRA är del av NSA:s gränslösa massövervakning av miljontals människor i hela världen – även svenskar.

Det här är uppseendeväckande, Xkeyscore är ett mycket kontroversiellt system bara genom sin existens. Svenska allmänheten bör få veta att svenska FRA har tillgång till detta system, säger den brittiska journalisten Ryan Gallagher till SVT.

I ett träningsdokument finns det information om hur NSA och FRA använder sig, eller har möjligheten, att övervaka och hacka särskilda mål för att komma åt oliktänkande och dissidenter.

“Om du vet vilken webbsite målet besöker. I det här exemplet letar jag efter alla i Sverige som besöker ett visst extremistiskt webbforum”, står det i det dokumentet.

“Sysslar med aktiv signalspaning”
SVT avslöjar också att FRA kan använda sig av någonting som kallas för “aktiv signalspaning” vilket är att hacka datorer och utföra datorintrång. Aktiv signalspaning är enligt svensk lag förbjudet och mycket pekar på att FRA:s övervakningsmetoder kan vara olagliga.

FRA vill varken kommentera eller dementera uppgifterna.

– Ja, det är så att vi på FRA håller oss ajour med teknikutvecklingen inom signalspanings-området och det innebär att vi tittar på en mängd olika tekniker och utrustning, men vad vi sen använder i vår verksamhet, det kan jag inte gå in på, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA, till SVT.

 

 

Läs även:
FRA spionerar på Rysslands industrisektor
FRA spionerar på Ryssland åt USA
FRA utfrågas om NSA:s övervakning
”FRA bryter mot lagen”
FRA hjälper USA att spionera
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!