Finska säkerhetstjänsten vill övervaka all internettrafik i landet

publicerad 24 juni 2013

Den finska säkerhetstjänsten (Supo) önskar att få utökade befogenheter till att genomföra utökad övervakning av internettrafiken, skriver finska statliga Yle.fi.

Supo imponeras av det svenska Försvarets radioanstalt (FRA) som dock fått hård kritik i Sverige för att en stor del av all telefon- och internettrafik i Sverige passerar FRA.

Chefen för Supo, Antti Pelttari, säger i en intervju med den finländska finanstidningen Talouselämä att man gärna skulle vilja införa den svenska modellen med FRA i Finland. Syftet sägs vara att skydda människors säkerhet genom omfattande övervakning.

Vårt rättsliga mandat är att garantera säkerheten för den finska staten och det sociala systemet från såväl interna som externa hot. Det måste finnas medel för oss att tillgå så att vi kan övervaka vad som överförs via datanät, samt identifiera och undersöka avvikelser, säger Pelttari enligt Yle.fi.

Enligt Mikko Paatero, Finlands nationella polischef, kommer brottsligheten på Internet samt den bristande internetsäkerheten att bli ännu större hot mot landet. Paatoro anser att fler åtgärder måste till för att staten skall få större kontroll över medborgarnas kommunikation.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!