Facebook växande plattform för barnprostitution och trafficking

publicerad 1 juli 2021
- av Markus Andersson

En klar majoritet av alla fall där traffickingoffer rekryteras på internet skedde via den sociala medieportalen Facebook. Även vad gäller barn som tvingas eller pressas in i prostitution så var Facebook den viktigaste plattformen. Trots detta tillåts appen i Apples och Googles appbutiker.

Det är Human Trafficking Institute som tagit del av och sammanställt datan som visar att den sociala mediejätten har stora problem med trafficking och barnprostitution och hur kriminella systematiskt använder Facebook som en arena för att hitta offer.

– Internet har blivit det dominerande verktyget som människohandlare använder för att rekrytera sina offer och de rekryterar dem ofta via ett nummer på väldigt vanliga sociala nätverkssajter, konstaterar Victor Boutros, vd för Human Trafficking Institute.

Sedan år 2000 har omkring 30 procent av alla traffickingoffer rekryterats på internet – en siffra som har stigit kraftigt under de senaste åren. Av alla offer som rekryterades på internet under 2020 så blev 59 procent rekryterade på just Facebook.

Vad gäller barnprostituerade och minderåriga traffickingoffer på internet som identifierats så har hela 65 procent av dessa rekryterats via Facebook.

Techgiganten hävdar själva att man inte ”tillåter” exploatering av barn på sin plattform och betonar att man har policys och teknologi för att ”förhindra denna typ av övergrepp”. Vidare menar man att man samarbetar med organisationer som arbetar mot trafficking och att man rapporterar alla fall man påträffar till myndigheterna.

Utöver Facebook var Instagram och Snapchat de mest populära plattformarna för att rekrytera barn. För vuxna traffickingoffer handlade det om Instagram och WeChat.

Datan som analyserats visar också att en majoritet av offren i traffickingfallen faktiskt är barn – med 53 procent av de identifierade offren.

Det vanligaste tillvägagångssättet vid rekrytering är att man erbjuder sina offer arbeten som inte finns, följt av att människohandlaren låtsas vara romantiskt intresserad av sina offer för att försätta dem i en beroendeställning.

Enligt Boutros så är det förvisso vanligt med organiserade gäng och syndikat bakom verksamheten, men i majoriteten av fallen handlar det om enskilda individer som opererar på egen hand och som exploaterar, utnyttjar och tvingar ett litet antal offer i taget.

Trots att Facebook återkommande avslöjas som plattform för kriminella aktiviteter tillgängliggörs appen fortfarande via Google och Apples appbutiker.

Samtidigt har de båda företagen stängt av nya konkurrenter till Facebook och Twitter med minst lika hårda regelverk mot dylika aktiviteter och därmed närmast raderat ut den nya konkurrensen och angett kriminella aktiviteter som förevändning för avstängningarna.

Ett känt sådant exempel är den sociala medieplattformen Parler vars app raderades från Google Play och Apples App Store i januari tidigare i år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!