Exakt24 avstängda från Youtube

Nätcensuren

publicerad 28 april 2021
- av Per Nordin

Den konservativt inriktade kanalen Exakt 24 har stängts av från Youtube. Nätjätten har i vanlig ordning inte velat motivera den godtyckliga censuren i detalj utan hänvisar till sajtens omfattande communityregler.

Kritiken mot Youtubes godtyckliga censur av politiskt oliktänkande och politiska motståndare är hård och bland annat Sverigedemokraternas riksdagsledamot Tobias Andersson fördömer agerandet och menar att Google-ägda Youtubes censur utgör ett reellt hot mot yttrandefriheten.

Nu har Youtube valt att stänga ner @exakt24 för att de påstås har brutit mot riktlinjerna – trots att de saknade tidigare varningar. Utan att kommentera kanalens innehåll kan konstateras att nätjättarnas fortsatta censurering av oönskade konton utgör ett hot mot yttrandefriheten


Annonser:


Han får medhåll av sin partikollega Martin Kinnunen som påpekar att det handlar om en stor ”mediestödsberättigad nyhetskanal med närmare 10 miljoner visningar”.

Detta är orimligt och vi behöver få på plats en reglering av techbolagen för att möjliggöra transparenta och rättssäkra processer vid nedstängningar”, menar Kinnunen vidare.

Enligt uppgifter till Fria Tider har Exakt24 varit ”noggranna med innehållet” på kanalen och heller inte fått några anmärkningar eller varningar för sin kanal och heller inte pågående klagomål som skulle kunna motivera nedstängningen.

Det är långt ifrån första gången som Google och deras videotjänst Youtube till synes godtyckligt stänger av och censurerar konservativa och nationalister. Nya Dagbladet har tidigare bland annat rapporterat om hur Swebbtv plötsligt raderades från tjänsten och hur hundratals program helt plötsligt var borta. Inte heller här fick man någon detaljerad motivering – istället påstod Youtube luddigt att kontot avslutades ”för brott mot Youtubes riktlinjer för communityn”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.