Exakt24 avstängda från Youtube

Publicerad 28 april 2021

Den konservativt inriktade kanalen Exakt 24 har stängts av från Youtube. Nätjätten har i vanlig ordning inte velat motivera den godtyckliga censuren i detalj utan hänvisar till sajtens omfattande communityregler. Kritiken mot Youtubes godtyckliga censur av politiskt oliktänkande och politiska motståndare är hård och bland annat Sverigedemokraternas riksdagsledamot Tobias Andersson fördömer agerandet och menar att Google-ägda Youtubes censur utgör ett reellt hot mot yttrandefriheten. ”Nu har Youtube valt att stänga ner @exakt24 för att de påstås har brutit mot riktlinjerna - trots att de saknade tidigare varningar. Utan att kommentera kanalens innehåll kan konstateras att nätjättarnas fortsatta censurering av oönskade konton utgör ett hot mot yttrandefriheten Han får medhåll av sin partikollega Martin Kinnunen som påpekar att det handlar om en stor ”mediestödsberättigad nyhetskanal med närmare 10 miljoner visningar”. ”Detta är orimligt och vi behöver få på plats en reglering av techbolagen för att möjliggöra transparenta och rättssäkra processer vid nedstängningar”, menar Kinnunen vidare. Enligt uppgifter till Fria Tider har Exakt24 varit ”noggranna med innehållet” på kanalen och heller inte fått några anmärkningar eller varningar för sin kanal och heller inte pågående klagomål som skulle kunna motivera nedstängningen. Det är långt ifrån första gången som Google och deras videotjänst Youtube till synes godtyckligt stänger av och censurerar konservativa och nationalister. Nya Dagbladet har tidigare bland annat rapporterat om hur Swebbtv plötsligt raderades från tjänsten och hur hundratals program helt plötsligt var borta. Inte heller här fick man någon detaljerad motivering – istället påstod Youtube luddigt att kontot avslutades ”för brott mot Youtubes riktlinjer för communityn”.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!