EU vill förbjuda anonyma domännamn

publicerad 20 oktober 2021
- av Sofie Persson

I ett nytt EU-direktiv det förs fram förslag om att införa krav på verifiering av personuppgifter vid skapande av en domän. Syftet uppges vara att man vill förhindra illegala aktiviteter.

När man i nuläget registrerar en domän fyller man i alla sina uppgifter, inklusive namn och adress. Däremot granskas inte detta av någon, vilket innebär att man i praktiken kan skaffa en domän anonymt. Detta vill EU ändra på enligt ett nytt direktiv.

För att säkerställa tillgängligheten av korrekta, verifierade och fullständiga registreringsdata för domännamn bör TLD -register och enheter som tillhandahåller domännamnsregistreringstjänster krävas för att samla in registreringsdata för domännamn”, står det att läsa i direktivet.


Annonser:


Syftet ska vara att förhindra att man använder sig av anonyma domäner vid illegala aktiviteter. Det är också tänkt att stoppa försök att sprida skadlig programvara och upphovsrättsskyddat material.

Förslaget har stöd från bland annat organisationen The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) och upphovsrättsinnehavare.

Samtidigt har förslaget fått en del kritik. Bland annat från den tyske Europaparlamentarikern Patrick Breyer som pekar på att det nya direktivet kan utgöra ett hot mot exempelvis aktivister och visselblåsare som nu skyddas av anonymiteten.

Breyer får medhåll från organisationen DENIC, som ansvarar för Tysklands toppdomän (.de). De uttrycker oro över att förslaget inte kommer att göra någon nytta, då den som är registrerad som innehavare av en domän inte nödvändigtvis är samma person som nyttjar den eller har den tekniska kontrollen över vad som publiceras.

Förslaget kommer att behandlas av Europaparlamentets utskott för industrifrågor, forskning och energi, som beslutar om frågan den 28 oktober.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.