Elon Musk efterlyser kompetens till Neuralink

publicerad 11 maj 2022
- av Isac Boman

Elon Musk fiskar nu efter utvecklare av smarttelefoner och smartklockor. Efter att köpet av Twitter blivit klart har spekulationer uppkommit kring om att data som finns i plattformen kan komma att användas i utvecklingen av hans projekt Neuralink och artificiell intelligens i stort.

I slutet av april gick Elon Musk ut med att företaget kommer att övergå från att implantera chipp i apor till att i slutet av detta år påbörja de kliniska prövningarna med att implementera chippen i människors hjärnor. I januari tidigare i år lade även Neuralink ut en ledig tjänst för kliniska prövningar där de söker kvalificerade individer som ska övervaka arbetet med de mänskliga prövningar samt hantera kommunikationen med amerikanska Food and Drug Administration (FDA).

Musk jämför Neuralinks utvecklingsnivå med smartklockor och smartphones, men det finns betydande utmaningar med att applicera den sofistikerade tekniken till de små chippen. Tidigare har Neuralinks ingenjörer hävdat att chippet är för litet att både hantera och arbeta med.

”Det är ett elektroniskt/mekaniskt/tekniskt mjukvaruproblem gällande Neuralinks enhet som liknar komplexitetsnivån för smartklockor (vilket inte är lätt!)”, skriver Musk själv i ett inlägg på Twitter.  

2020 menade den transhumanistiskt inriktade entreprenören bland annat att Neuralinks framtida hjärnchipp kommer att kunna allt från att bota sjukdomar som Parkinsons till att kommunicera med text- eller röstmeddelanden.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!