Driftstoppet hos Coop del av världsomfattande IT-attack

publicerad 5 juli 2021
  världsomfattande IT-attack

  En världsomfattande IT-attack har drabbat flera företag världen över. I Sverige har bland annat Coop drabbats hårt av den. Hackergruppen Revil misstänks ligga bakom attacken och kräver nu 600 miljoner kronor i lösensummor.

  Under fredagen utsattes ett flertal företag världen över för en omfattande IT-attack. Totalt ska över tusen företag i minst 17 länder ha drabbats av attacken, skriver Bloomberg.

  I Sverige drabbades Coop hårt av attacken och det gjorde att kassasystemen slutade fungera varför man blev tvungen att stänga merparten av butikerna, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.
  Problemet är fortfarande inte helt löst och alla butiker har inte kunnat öppna.

  Det var det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, som i sin tur levererar tjänster världen över, som attackerades. Enligt säkerhetsfirman Huntress Labs Inc tror man att det är hackergruppen Revil som ligger bakom attacken.

  IT-attacken är en så kallad ”ransomewareattack”, vilket innebär att förövaren placerar mjukvara hos måltavlan, låser ned systemet och sedan kräver en lösesumma för att låsa upp det, vilket också är just vad som har skett i det aktuella fallet. Hackergruppen har meddelat att man kräver 600 miljoner kronor i lösensummor för att låsa upp systemen, enligt Reuters.

  Kravet på lösensumman var upplagt på en blogg som ofta används av Revil inne på Dark Web. Enligt säkerhetsexperten Allan Liska ser meddelandet äkta ut. Flera medier, bland andra Omni, har hävdat att hackergruppen kunnat kopplas till Ryssland, dock utan att presentera några belägg. USA:s president Joe Biden säger själv att de ännu inte är säkra på om Ryssland haft något att göra med attacken.

  – Vi är inte säkra på att det är Ryssland, den första tanken var att det inte är den ryska regeringen, men vi är inte säkra än, sade presidenten under lördagen.

  Biden har dock meddelat att IT-attacken kommer att utredas av den amerikanska underrättelsetjänsten.

  Än är det oklart hur omfattande attacken är och när det kan beräknas ha klarats upp.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!