Domare vägrar återställa Parler

publicerad 26 januari 2021
- av Sofie Persson

Twitter-utmanaren Parler valde att stämma Amazon efter nedläggningen av deras servrar, men domaren tänker inte kräva att man återställer servrarna. Parler meddelar att man kommer att överklaga beslutet.

Det har gått några veckor sedan Amazon tillsammans med Google valde att stänga ner Parlers hundratals servrar och tjänsten har inte fungerat sedan dess. Det rapporterar NPR.

Parler valde då att stämma Amazon och krävde att få upp sin plattform igen. Dock ser det ut som de inte får någon hjälp av rättssystemet efter att den federala domaren Barbara Rothstein nu valt att ta Amazons parti och menar snarare att Parler gjort sig skyldig till “uppviglande yttranden”.

Domstolen avvisar alla påståenden om att allmänintresset kräver att Amazon Web Services ska stå värd för de uppviglande yttranden som förekommer från några av Parlers användare. På det här stadiet, och i ljuset av vad som framkommit hittills, talar vare sig en avvägning av allmänna eller enskilda intressen för att ett föreläggande bör utfärdas i målet“, skrev Rothstein.

Rothstein hävdar också att Parler brutit mot avtalet med Amazon och inte tvärtom. Vad gäller uppviglingsanklagelsen hänvisar hon till den så kallade stormningen av Kapitolium i Washington DC, som hon menar att Parler bär ansvar för.

Den händelsen var en tragisk påminnelse om att uppviglande retorik – på ett snabbare och enklare sätt än många av oss hade hoppats – kan förvandla en laglig protest till ett våldsamt uppror“, fortsatte hon.

Parler väntas dock överklaga beslutet.

Vi är fortfarande övertygade om att vi i slutändan kommer att segra, säger Jeffrey Wernick på Parler i ett uttalande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!