Domare: NSA:s övervakning är inkonstitutionell

USA:s massövervakning, som på allvar kom fram i ljuset när Edward Snowden i somras läckte hemliga dokument, är förmodligen olaglig och nästintill Orwellsk. Det har en distriktsdomare slagit fast.

publicerad 20 december 2013

Att olika säkerhetstjänster spionerar på befolkningen är inget nytt fenomen. Men när Edward Snowdens material publicerades i tidningarna Washington Post samt The Guardian i juni i år fick allmänheten upp ögonen. Och den myndighet som var ansvariga för massövervakningen var National Security Agency, NSA.

nsa-logga

Den federala distriktsdomaren Richard J. Leon anser att den massövervakning som NSA bedriver strider mot de värderingar som USA en gång grundades på.

Det handlar om nästintill Orwellska metoder som skulle få våra grundlagsfäder att vända sig i sina gravar, skriver Richard J. Leon.

Distriktsdomaren ifrågasätter motiven för massövervakningen som USA:s regeringen och president Barack Obama säger ska kunna motverka olika terroristhot som landet utsätts för.

”Jag tvivlar starkt på att detta metadataprogram är ett effektivt sätt att undersöka fall som berör överhängande terrorhot.”

Visselblåsaren Edward Snowden välkomnar domen mot NSA.

”Idag bevisades att ett hemligt program, som godkändes av en hemlig domstol, strider mot amerikanernas rättigheter”, skriver Snowden i ett uttalande enligt The Guardian.

Men Obamaadministrationen har ännu inga planer på att minska signalspaningen på medborgare över hela världen.

– Vår inställning har inte ändrats alls i den frågan, sade Vita husets talesman Jay Carney.

 

 

Läs även:
”NSA använder 9/11 som ursäkt för övervakningen”
NSA utförde 231 hackerattacker på ett år
Dokument: NSA avlyssnade 35 världsledare
”NSA spionerar på dansk industri”
NSA delar amerikaners data med Israel
Edward Snowden träder fram som NSA-läckanStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.