Digital rättighetsorganisation betonar vikten av fritt internet

Nätcensuren

publicerad 5 april 2022
- av Sofie Persson

Den digitala rättsorganisationen Electric Frontier Foundation understryker vikten av ett fritt internet och uttrycker nu stark oro över att regeringar världen över pressar internetleverantörer att censurera medier på grund av påstådd propaganda och felaktig information.

Att gå in och ändra i den grundläggande internetinfrastrukturen som en del av ett politiskt eller militärt svar kommer sannolikt att slå tillbaka på flera sätt”, skriver organisationen på sin hemsida.

EFF poängterar att även om internet kan användas för att sprida felaktig information så är det samtidigt förutsättningen för journalister, aktivister, mänskliga rättighetsförsvarare samt helt vanliga människor att ”dokumentera och dela nutidsfakta” samt att ”stå emot propaganda”.

Vidare menar man att när så kallade ”interventionsvägar” etablerats, det vill säga att man tillåter olika former av censur, kommer det att ge statligt sponsrade aktörer ytterligare verktyg för att kontrollera den offentliga dialogen och konstaterar att detta redan sker på flera plattformar.

På plattformsnivå har statligt sponsrade aktörer sedan länge använt sig av flaggningsverktyg för att tysta oliktänkande”.

Om internets infrastruktur ändras kommer det att skapa säkerhetsproblem både för internet i stort och även för användarna, menar organisationen.

Exempelvis innebär ett återkallande av IP-adresser att Routing Policy Specification Language (RPSL), som används av Internetleverantörer för att beskriva deras routingpolicyer, och Resource Public Key Infrastructure (RPKI), som används för att förbättra säkerheten för internets BGP-routing infrastruktur, skulle vara allvarligt äventyrad”, skriver de.

Detta innebär exempelvis att användarnas dagliga aktiviteter som exempelvis banktransaktioner kan försvåras samt att integriteten försämras eftersom användare inte har någonstans att gömma sig.

Slutligen menar man också att det kan förstöra förtroendet som hela internet bygger på.

Förtroende är avgörande för hur nätverk självorganiserar sig och samverkar med andra nätverk. Att kringgå dessa mekanismer undergräver oåterkalleligt det förtroende som internet är baserat på”.

EFF poängterar också att man är tacksam för att bland annat Icann, den oberoende organisation som hanterar internets adressystem, sagt nej till Ukrainska politikers vädjan om att stänga ner alla ryska toppdomäner för att förhindra spridning av ”felaktig information”. Man avfärdar detta som en destruktiv lösning och att andra organisationer som är centrala för den digitala infrastrukturen följer samma linje.

I mörka tider måste människor kunna nå ljuset, lugna sina nära och kära, informera sig själva och andra och fly propagandan och censurens väggar. Internet är ett avgörande verktyg för allt detta – bråka inte med det”, avslutar organisationen.


The Electronic Frontier Foundation (EFF) grundades 1990 är en ledande ideell organisation som försvarar medborgerliga friheter i den digitala världen. EFF:s arbetar för är att säkerställa att tekniken stödjer frihet, rättvisa och innovation för alla människor i världen genom att bland annat kämpa för användarnas integritet och yttrandefrihet.

Källa: EFFLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.