Ukraina vill stänga ner ryska domäner

Kriget i Ukraina

publicerad 4 mars 2022
- av Sofie Persson

Ukraina har riktat en begäran om att stänga ner ryska toppdomäner till organisationen Icann, som dock betonar att ingen aktör har befogenhet eller teknisk möjlighet att stänga av internet på det viset och pekar samtidigt på den fortsatta betydelsen av ett fritt internet i medborgerligt hänseende.

Det är bara genom bred och obehindrad tillgång till internet som medborgarna kan få tillförlitlig information”, skriver organisationen.

Det var tidigare under veckan som Mychajlo Fedorov, Ukrainas vice premiärminister och digitaliseringsminister, vädjade i ett mejl till organisationen Icann att stänga ner alla ryska toppdomäner.

Icann, som är en oberoende organisation som hanterar internets adressystem, har nu svarat på mejlet i fråga och klargör att det inte är möjligt att tillmötesgå Ukrainas begäran varken i tekniskt eller principiellt avseende.

Specifikt handlar det om att stänga ner domänerna ”.ru”, ”.рф”, ”.su” och andra som används av Rysslands federala regering. Mejlet riktades till den svenske generaldirektören Göran Marby och man menade att nedstängning av domänerna skulle förhindra spridning av ”propaganda och desinformation”.

Marby svarar med att uttrycka oro för landet, men påpekar samtidigt att internet är ett ”decentraliserat system” samt att ingen ”aktör har förmågan att kontrollera det eller stänga av det” och betonar därtill Icanns allmänt stipulerade uppdrag att säkra obehindrad och bred tillgång till internet.

Det är bara genom bred och obehindrad tillgång till internet som medborgarna kan få tillförlitlig information och en mångfald av synpunkter. Oavsett källa kontrollerar Icann inte internetåtkomst eller innehåll”, skriver svensken i svaret till Ukrainas vice premiärminister.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.