Digital krigföring och framgångssagor i Huawei-dokumentär

publicerad 30 maj 2020
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den kinesiska telekomjätten Huawei har kommit att bli ett av de främsta teknikbolagen i världen. Dokumentärfilmen ”Vem är rädd för Huawei?” lyfter samtidigt fram om kritiken mot bolaget och misstankarna om att företaget hjälper det kinesiska kommunistpartiet med spionage och datainsamling.

Den omkring 40 minuter långa dokumentärfilmen visar hur Huawei på kort tid gått från att tillverka billiga ”skräptelefoner” till att bli ledande inom 5G och producera teknik som ligger i det absoluta globala toppskiktet bland teknikbolag, skriver Sweclockers.

2019 utfärdade den amerikanske presidenten Donald Trump en handelsblockad mot telekomföretag som bedömdes utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Även om Huawei inte var det enda företaget som pekades ut så stod man i centrum för hela blockaden. Detta bland annat mot bakgrund av misstankar om att Huawei med sin internationella utbyggnad av 5G-nät skulle kunna hjälpa den kinesiska staten ytterligare med internationellt spionage.

I dokumentären framträder också experter som är inne på samma spår och menar att kineserna skulle kunna använda Huaweis teknik för ”omfattande digital krigföring”. Det framkommer också information om att grundaren för Huawei har en bakgrund i den kinesiska krigsapparaten och militären, och att detta gjort EU och amerikaner extra nervösa för deras expansion.

En anmärkningsvärd aspekt som lyfts fram i dokumentären är att amerikanska och europeiska företag som vill etablera sig på den kinesiska marknaden måste öppna upp sina patent. Detta menar kritiker har lett till att kinesiska företag enkelt kan plagiera och kopiera dyrt framtagen amerikansk och europeisk teknik och sedan producera denna billigare. Huawei anklagas också för att muta anställda på andra internationella teknikföretag för att läcka företagshemligheter till dem.

Dokumentärfilmen finns tillgänglig på SVT Play fram till den 13 november 2020.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!