Den krypterade meddelandetjänsten Telegram når 200 miljoner användare

publicerad 29 mars 2018
- av Markus Andersson

I februari i fjol nådde den populära meddelandetjänsten Telegram 100 miljoner användare. Nu meddelar man att antalet månatliga användare är det dubbla.

Den krypterade meddelandetjänsten som grundades av den ryska entreprenören Pavel Durov har växt kraftigt i popularitet sedan konkurrenten Whatsapp köptes upp av Facebook och uppfattats som opålitlig när det kommer till integritet.

Telegram har istället profilerat sig som ett integritetsvänligt alternativ med stark kryptering kombinerat med hög användarvänlighet och snabb utveckling av ny funktionalitet såsom gruppmeddelanden för tusentals medlemmar och fria telefonsamtal. Nya Dagbladet har tidigare rekommenderat läsare att överge Whatsapp till förmån för Telegram.

Nu meddelar utvecklarna att antalet månatliga användare uppgår till 200 miljoner.

Enligt utvecklarna har man till dags datum fortfarande inte lämnat ut ett endaste ord av användarnas egen data till tredje part. Nya Dagbladet rapporterade dock tidigare i månaden att Rysslands högsta domstol beordrat Telegram att lämna ut kryperingsnycklar till den ryska federala säkerhetstjänsten FSB.

Telegram avslöjar inte var de hyr kontor eller vilka juridiska personer som används för att hyra dessa med motiveringen att ”skydda sitt team från oönskad påverkan” och skydda användarna för eventuella begäranden från statliga myndigheter. Tjänsten upplyser att de har sitt huvudkontor i Berlin. Durov har flyttat från Ryssland och sägs flytta från land till land tillsammans med en mindre grupp programmerare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.