”Brittisk media vågar inte visa hela övervakningsskandalen”

De "självcensurerade" medierna i Storbritannien rapporterar gärna om NSA:s massövervakning, men när det kommer till Storbritanniens roll i övervakningsskandalen är man desto försiktigare. Det menar Annie Machon, förre detta underrättelseofficer i den brittiska säkerhetstjänsten MI5.

publicerad 29 oktober 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en intervju med RT berättar hon att medierna i Storbritannien utövar självcensur. Hon nämner D-Notice som hindrar landets medier från att rapportera om sådant som kan hota landets säkerhet.

– Jag måste säga att debatten kring Edward Snowdens avslöjanden, som har en global påverkan, inte fått samma genomslagskraft i Storbritannien eftersom vi har självcensur för medierna. … Så de är rädda att rapportera om vad som händer, säger hon.

“Har hämmat debatten”

Annie Machon är övertygad om att vi hade fått en annan debatt om det inte vore för att medierna vore rädda för att rapportera om övervakningen.

– Så detta är en självcensur-lag för medierna i England, vilket jag tror är unikt för de flesta demokratiska västerländska länderna. Och medierna har följt det, och det har hämmat debatten.

Den enda tidningen som försöker kämpa framåt i denna fråga är enligt Annie Machon The Guardian, som var de som i juni fick den exklusiva intervjun med NSA-läckan Edward Snowden. De andra tidningarna har en tendens att rapportera på regeringens sida, menar hon.

Obama kanske inte visste
Annie Machon tror dock att det finns en chans att USA:s president Barack Obama inte kände till att USA spionerat på den tyska förbundskanslern Angela Merkels telefon.

– Jag tror att det är mycket möjligt att han inte skulle ha känt till det. Jag vet att vissa nyckelpersoner i ledande underrättelsetjänster i USA har ljugit för kongressen om övervakningens omfattning.

 

 

Läs även:
“Israel bakom cyberattack mot Frankrike”
Dokument: NSA avlyssnade 35 världsledare
“NSA spionerar på dansk industri”
USA låg bakom FRA-lagen
NSA delar amerikaners data med Israel
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!