MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 25 mars 2025

tisdag 25 mars 2025

Brasilien förbjuder Rumble – anklagas för politisk censur

Hotet mot yttrandefriheten

publicerad 5 mars 2025
– av Markus Andersson
HD-domaren Alexandre de Moraes och brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva.

Alexandre de Moraes, domare i Brasiliens högsta domstol, beordrade nyligen nedstängningen av den yttrandefrihetsvänliga videoplattformen Rumble i landet.

Rumble fördömer beskedet och menar att det handlar om en hämndaktion för att bolaget vägrat censurera brasilianska politiska dissidenter utomlands.

Det är den senaste i raden av brasilianska censurkampanjer mot sociala medier. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur brasilianska myndigheter – ofta med De Moraes i spetsen, stängt ner bland annat X och Telegram – samt infört omfattande censur i samband med valet 2022.

Brasiliens högsta domstol, som länge anklagats för att vara djupt politiserad, har motiverat tidigare nedstängningar med att det sprids ”hatretorik” eller desinformation” på plattformarna och anklagat dem för att inte följa landets lagstiftning. Kritiker har dock argumenterat för att det snarare har handlat om en vilja att styra vilken information medborgarna ska få ta del av och förhindra en fri debatt.

Den här gången är det Rumble som har drabbats, och de Moraes hävdar att plattformen vägrat följa tidigare domstolsbeslut och ”upprepade gånger, medvetet och avsiktligt, inte har hörsammat och försöker att inte underkasta sig Brasiliens rättsordning och rättsväsende”.

Bland annat ska Rumble ha ignorerat brasilianska krav på att radera ett konto tillhörande Allan dos Santos, journalist och politisk flykting från Brasilien, som idag är bosatt i USA och som brasilianska myndigheter vill få utlämnad för påstådd yttrandefrihetsrelaterad brottslighet.

”Aldrig tidigare skådad censur”

De Moraes hävdar vidare att det inte finns några belägg för att Rumble har någon regelbunden representation på brasilianskt territorium – vilket också är ett lagkrav, och att plattformen därför inte ska vara tillgänglig i landet.

I ett uttalande skriver Rumble att man står inför en ”aldrig tidigare skådad censur i Brasilien” och att agerandet från domaren ”kommer som ett svar på vår vägran att censurera politiska dissidenter bosatta i USA”.

Domare de Moraes krävde att Rumble skulle ta bort specifikt innehåll och stoppa finansiella transaktioner relaterade till individer som utövar sina yttrandefrihetsrättigheter enligt amerikansk lag. Vårt engagemang för yttrandefrihet och vår efterlevnad av amerikanska rättsnormer tvingade oss att avvisa dessa extraterritoriella censurkrav”, förtydligar bolaget.

Rumble, med huvudkontor i kanadensiska Toronto, lanserades 2013 som ett friare alternativ till Youtube och fick ett stort genomslag under coronakrisen. Man uppger att man utforska alla juridiska möjligheter att upphäva nedstängningen.

Stäms av Donald Trumps mediakoncern

Det kan också noteras att USA:s presidents mediekoncern, Trump Media & Technology Group, har lämnat in en stämningsansökan mot det brasilianska justitierådet i en domstol i Florida. Han anklagas för att ha kränkt ovan nämnde Allan dos Santos grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Att låta Justice Moraes sätta munkavle på en högröstad användare på en amerikansk digital kanal skulle äventyra vårt lands grundläggande engagemang för en öppen och robust debatt”, heter det i stämningsansökan.

Varken extraterritoriella diktat eller rättsliga övergrepp från utlandet kan åsidosätta de friheter som skyddas av den amerikanska konstitutionen och lagen”, skriver man vidare.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

USA fördömer tyska polisräder mot ”åsiktsbrottslingar”

Hotet mot yttrandefriheten

publicerad 19 februari 2025
– av Jan Sundstedt
JD Vance är mycket kritisk till hur Tyskland behandlar oliktänkande.

Amerikanska CBS rapporterade nyligen om hur tysk polis genomför husrannsakningar och räder mot medborgare som misstänks ha begått så kallade yttrandefrihetsbrott på internet – exempelvis genom att ha delat påstått rasistiska skämt eller satirteckningar.

Samtidigt som tyska makthavare hävdar att yttrandena måste straffas för att skydda den tyska demokratin kallar USA:s vicepresident JD Vance agerandet för ”orwellskt” och ”vansinnigt” och kräver att Västvärlden tar avstånd från repressionen.

I ett reportage för nyhetsprogrammet 60 Minutes följde CBS-journalister tyska polisen under en husrannsakan i nordvästra Tyskland.

– Klockan är 06:01 en tisdagsmorgon, och vi var med när delstatspolisen genomförde en husrannsakan i den här lägenheten. Inne i lägenheten genomsökte sex beväpnade poliser misstänktas hem, beslagtog hans laptop och mobiltelefon, förklarar programmets värd Sharyn Alfonsi.

– Åklagaren hävdar att dessa elektroniska enheter kan ha använts för att begå ett brott: att ha publicerat en rasistisk teckning online, fortsätter hon.

Tusentals utredningar

Till skillnad från USA, där det första tillägget i konstitutionen skyddar medborgare från att arresteras för ”hets mot folkgrupp”, har Tyskland mycket strikta lagar mot sådana yttranden. Enligt tyska åklagare finns för närvarande hela 16 specialiserade polisgrupper som övervakar ”hatyttringar” på internet, med cirka 3 500 utredningar per år.

– Min enhet har under de senaste fyra åren fått 750 domar för yttrandebrott, förklarar åklagaren Frank-Michael Laue till kanalen.

Åklagaren, Dr. Matthäus Fink, säger att många av de som gripits för internetinlägg trodde att deras inlägg skyddades av yttrandefriheten.

– Vi säger: ’Nej, du har yttrandefrihet, men den har också sina gränser’, påpekar han.

Enligt de tyska åklagarna kan medborgare fängslas för offentliga förolämpningar – inklusive mot politiker – spridande av förtal samt våldshot, falska citat eller delandet av ”lögner” online. I de flesta fall döms gärningsmännen dock till böter och får ofta sina elektroniska enheter beslagtagna.

– Kommentarer som ’du är ett jävla svin’, sådana ord har inget att göra med en politisk diskussion eller ett bidrag till debatten, hävdar Fink.

”Hotet kommer inifrån”

Myndigheterna har även tillgång till speciell mjukvara för att spåra anonyma användare som bryter mot åsiktslagarna, samt statliga databaser för att identifiera dessa.

Rapporten om Tysklands censur kom dagar efter att USA:s vicepresident, JD Vance, kritiserat europeiska länder, inklusive Tyskland, för att ha övergett yttrandefriheten.

– Den fara jag oroar mig mest för i Europa är inte Ryssland, inte Kina, inte någon annan extern aktör. Det jag oroar mig för är hotet inifrån. Europas reträtt från några av sina mest grundläggande värderingar: värderingar som delas med USA, sa Vance under Münchens säkerhetskonferens förra veckan.

Vance kritiserade också det tyska politiska etablissemanget för att isolera det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD), som enligt opinionsmätningar är landets näst största parti inför valet nästa vecka. Politiker i Tyskland har krävt att partiet ska förbjudas på grund av påstådd extremism.

”Måste förkasta detta vansinne”

Vicepresidentens uttalande väckte ilska och bestörtning bland tyska etablissemangspolitiker. Vänsterpartisten och förbundskansler Olaf Scholz förklarade att Tyskland ”inte accepterar utomståendes inblandning i vår demokrati”.

Samtidigt tycks amerikanens vädjan om att skydda medborgerliga friheter i Europa också ha fått visst stöd i Tyskland. I tidningen Die Welt skrev kolumnisten Andreas Rosenfelder exempelvis att det tyska etablissemangets avvisande attityd mot vice-presidentens kritik är ”den verkliga skandalen”.

De skulle göra klokt i att se Vances tal som en sanningens stund istället för att göra det till ett fientlig attack”, skrev han.

Som svar på CBS-reportaget upprepade Vance delar av sin kritik under måndagen:

Att förolämpa någon är inte ett brott, och att kriminalisera yttranden kommer att sätta stor press på europeisk-amerikanska relationer. Detta är orwellskt, och alla i Europa och USA måste förkasta detta vansinne”, uppmanar han.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Tysklands förbundskansler: ”Yttrandefriheten gäller inte högerextremister”

Hotet mot yttrandefriheten

publicerad 22 januari 2025
– av Jan Sundstedt
Olaf Scholz tillsammans med Klaus Schwab under årets upplaga av World Economic Forums konferens i Davos.

Den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz medger nu helt öppet att bara den som hyser ”rätt” åsikter omfattas av den europeiska yttrandefriheten.

– Vi har yttrandefrihet i Europa och i Tyskland. Alla, även miljardärer, har rätt att säga vad de tycker. Men vi accepterar inte yttranden till stöd för högerextrema ståndpunkter, och det vill jag verkligen betona, hävdade Scholz igår under World Economic Forums toppmöte i Davos.

Bakgrunden till den tyske ledarens kommentarer var att Elon Musk vållade viss uppståndelse under Trumps installationsceremoni efter att ha gjort en gest som många av hans motståndare valde att tolka som en ”nazistisk” eller ”fascistisk” hälsning.

Samme Musk har tidigare riktat mycket hård kritik mot Scholz, och bland annat kallat kanslern för en ”inkompetent idiot” som borde avgå. Mångmiljardären har också gett sitt stöd till det tyska nationalistpartiet AfD – ett parti som många av Scholz allierade helt vill förbjuda.

Förvåning och vrede

Tyskland har sedan länge några av de hårdaste åsiktslagarna i hela Europa. Nationalistiska och invandringskritiska yttranden är ofta straffbara – och så är även utspel som kan tolkas som positivt inställda till det historiska nationalsocialistiska styret.

Ändå har Scholz uttalanden om att bara vissa politiska åsikter omfattas av yttrandefriheten väckt stor förvåning och vrede. Han anklagas också för att vara en totalitär ledare som tycks ha hämtat sin inspiration från gamla kommunistregimer där någon yttrandefrihet inte existerade.

Andra kritiker pekar på att han missförstått både sitt uppdrag och den tyska grundlagen och att även ”extrema högeråsikter” skyddas av konstitutionen – så länge de inte bryter mot strafflagstiftningen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Carl Bildt: ”Yttrandefriheten är inte absolut”

Hotet mot yttrandefriheten

publicerad 8 februari 2023
– av Jan Sundstedt
Carl Bildt är kritisk till att Rasmus Paludans koranbränning inte stoppades.

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) är kritisk till att svensk polis följde lagstiftningen och inte stoppade Rasmus Paludan från att bränna koranen utanför Turkiets ambassad.

– När vi talar om yttrandefrihet, den är inte absolut. Vi har gränser för yttrandefrihet i Sverige, deklarerar han.

I SVT:s utrikesbyrån argumenterar Bildt för att polisen inte bara borde följt grundlagen utan bedömt eventuella säkerhetsrisker kopplade till Paludans koranbränning som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

– Vi har en besvärlig säkerhetssituation för svenska intressen i ett antal länder. Det här är något man inte ska ta lätt på, hävdar han.

Bildt pekar också på att den norska polisen gjorde en annan bedömning och med hänvisning just till säkerhetsläget hindrade Paludan från att bränna koranen – trots att han inte bröt mot någon lag.

Vidare öppnar den globalistiskt inriktade makthavaren upp för att utvidga lagen om hets mot folkgrupp och spekulerar i om det ändå inte är ett hatbrott att elda upp koranen. Han tror att de starka muslimska reaktionerna kommer att leda till debatt om frågan framöver.

– Vad är hatbrott egentligen? Vad är hets mot folkgrupp? När vi talar om yttrandefrihet – den är inte absolut. Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige. Var drar vi den gränsen? Det är en legitim diskussion, hävdar Bildt.

Enligt Carl Bildt har även hans ”sekulära vänner i Turkiet” reagerat mycket starkt på att Paludan inte förbjuds att genomföra sina koranbränningar – och dessa vill göra agerandet straffbart.

– Jag märker att sekulära vänner i Turkiet inte förstår att vi kan tillåta vad de betraktar som ett hatbrott mot deras religion och kultur.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Yttrandefrihetsexperten om grundlagsändringarna: ”Sverige blev som demokrati lite fattigare”

Hotet mot yttrandefriheten

publicerad 21 november 2022
– av Sofie Persson
Yttrandefrihetsexperten och journalisten Nils Funcke.

Under onsdagen röstades den nya grundlagsändringen igenom i riksdagen. Detta innebär att det i Sverige kommer att finnas utrymme för att straffbelägga traditionell journalistisk rapportering – om denna kan anses kunna ”skada relationer till länder eller mellanfolkliga organisationer som Sverige samarbetar med”. Journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att lagändringen innebär ett långtgående ingripande i den fria åsiktsbildningen.

Riksdagens beslut under onsdagen innebär ett långtgående ingripande i det som bär upp Sveriges statsskick, den fria åsiktsbildningen. Meddelarfriheten har funnits där som en pysventil för att uppdaga, stävja och beivra misshushållning och myndighetsövergrepp”, skriver Funcke i en kulturdebattartikel i Bonniertidningen Expressen.

Funcke anser att det går att skydda Sveriges deltagande i internationella samarbeten utan att inskränka på meddelarfriheten, som nu innebär att uppgiftslämnare riskerar att tystna och journalister bli alltför försiktiga. Även om lagtexten tillägger att vissa publiceringar kan anses ”försvarliga” är det en klen tröst, menar han.

Det är hart när omöjligt att förutse hur bestämmelsen ska tolkas. Det finns undantag från meddelarfriheten redan i dagen lagstiftning. Men där går det att i svart på vitt läsa sig till undantagen i offentlighets- och sekretesslagen”.

När det gäller utlandsspioneri är dock huvudregeln att meddelarfrihet inte råder utom i undantagsfall, förklarar Funcke.

Vid utlandsspioneri råder det omvända förhållandet. Där är huvudregeln att meddelarfrihet inte råder utom i de undantagsfall som först i efterhand utifrån de unika omständigheterna bedömts som straffria”.

Motivet, menar Funcke, bygger också på antagna och inte på faktiskt dokumenterade behov.

Sverige blev som demokrati lite fattigare genom onsdagens beslut”, konstaterar han.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend