Brasilien inför censur före sista valomgången

publicerad 26 oktober 2022
- av Sofie Persson
TV: Tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva. TH: Sittande president Jair Bolsonaro.

Inför andra omgången av presidentvalet i Brasilien har makthavarna nu beslutat censurera plattformar på nätet gällande ”desinformation”. Om plattformarna misslyckas radera vad högsta domstolen anser vara ”felaktig” information kan det ge böter på upp till cirka 218 000 svenska kronor.

I Brasilien hölls presidentval den 2 oktober i år, men kampen mellan sittande Jair Bolsonaro och vänsterpolitikern Luiz Inácio Lula da Silva blev alltför jämn. Ingen tog sig över 50 procent-strecket, något som krävs i Brasilien för att ta hem segern. Den 30 oktober kommer det därför att hållas nyval mellan de två kandidaterna.

På sociala medier pågår ett intensivt kampanjande mellan de båda kandidaterna och väljare lägger upp diverse inlägg för att smutskasta motståndarsidan. Exempelvis har videor cirkulerat där man menar att Lula da Silva samarbetar med satan och Bolsonaro är kannibal.

På grund av dylikt har man därför beslutat genomföra extrema åtgärder för att stoppa ”desinformation” på nätet, rapporterar Reuters.

Den högsta domstolen har beordrat att utfärda böter på 100 000 reais, cirka 218 000 kronor, till plattformar som inte lyckats ta bort ”felaktigt” innehåll inom två timmar. Det finns även beslut som fastställer förbud mot all politisk reklam 48 timmar före valet.

Åtgärderna är avsedda att tygla ”distribution och delning av medvetet osann eller allvarligt avkontextualiserad information som påverkar valprocessen“, enligt domstolen.

I båda presidentkampanjerna har det uttryckts oro inför beslutet. Bland annat får man inte kalla Lula da Silva för ”korrupt”, ”tjuv” eller ”före detta fånge”, trots att han tillbringat 19 månader i fängelse på grund av en fällande dom för mutbrott. Däremot får man använda ordet ”folkmord” i samband med kampanjen mot sittande presidenten Bolsonaro, där man syftar på hans hantering av covid-19.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!