BankID till alla Huawei-telefoner

publicerad 29 februari 2020
- av Markus Andersson

Snart utökas apputbudet för Huawei-telefoner. Efter att företaget svartlistades av USA försvann möjligheten att ladda ner många appar, men nu meddelar företaget att man kommer att erbjuda Bank-ID och andra populära program via sin egen appbutik istället.

BankID kommer dock bara att fungera på de mobiltelefonmodeller som säljs i Sverige, för importerade telefoner kan det bli svårt att få appen att fungera, meddelar företaget till Ny Teknik.

Google får inte längre samarbeta med Huawei och det innebär att de telefoner som lanseras efter sommaren inte heller får ha Googles tjänster inbyggda vilket i sin tur gör att många appar inte kommer fungera.

I ett pressmeddelande skriver företaget att man nu hittat en väg runt detta och att många nya applikationer är på väg att bli tillgängliga för företagets användare.

– För oss är det viktigt att BankID finns på de mobiltelefoner som användarna vill ha och att merparten av Sveriges befolkning kan nyttja BankID. […] Det är användarna som väljer vilka mobila enheter de vill använda och BankID stöttar de marknadsledande teknikplattformarna på den svenska marknaden. För de i Sverige som hämtar sina appar via Huawei AppGallery är det viktigt att vår app även finns där, säger Mats Appelgren som är produktchef på Finansiell ID-Teknik som sköter utvecklingen av BankID, i ett pressmeddelande.

Bank-ID ska finnas tillgänglig i AppGallery inom två veckors tid. Exakt vilka andra svenska appar som är på väg att göras tillgängliga är i dagsläget oklart.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.