BankID lanserar digitalt id-kort till sommaren

publicerad 27 april 2023
- av Markus Andersson
BankID ägs gemensamt av de svenska storbankerna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Redan till sommaren förväntas BankID:s nya digitala id-kort vara i drift och kan användas för att legitimera sig på systembolag eller när man hämtar ut paket.

– Den digitala id-handlingen är en lösning som bank-id erbjuder, men det är upp till varje myndighet och företag att acceptera. Det går inte att använda när man ska flyga, då behöver du ha ditt pass, säger Charlotte Pataky, pressansvarig, till TT.

På sin hemsida skriver man att ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort samt en mobil med Mobilt BankID och en NFC-läsare kommer att krävas för att aktivera den digitala id-handlingen.

Du aktiverar det digitala ID-kortet genom att låta telefonens NFC-läsare läsa in information från chippet som finns i den fysiska ID-handlingen. Ditt digitala ID-kort kommer att få samma bild och giltighetstid som den ID-handling du använder när du aktiverar det”, förklarar man.

Ditt digitala ID-kort skyddas med ditt BankID och du börjar alltid med att identifiera dig med säkerhetskod, fingeravtryck eller FaceID när ditt digitala ID-kort ska visas” skriver man vidare.

BankID förtydligar också att företag och myndigheter själva väljer om de ska acceptera de nya digitala id-handlingarna, men att man ”hoppas och tror att många kommer att vilja göra det”.

Det kan noteras att BankID inte är någon statlig uppfinning utan ägs gemensamt av de svenska storbankerna. Att privatägda banker har denna typ av makt och kontroll är någonting som Nya Dagbladet tidigare uppmärksammat och problematiserat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!