Amazon vill integrera Alexa i nästan allt

publicerad 10 december 2019
- av Markus Andersson

Den digitala röstassistenten Alexa ska med ny teknik snart kunna användas tillsammans med de mest grundläggande processorerna. I praktiken innebär det att allt ifrån dina lampor till din brödrost eller din eltandborste snart kan lyssna på vad du säger.

Amazon och Alexa har tidigare fått massiv kritik för att assistenten spelar in ljud från kunder även om det inte är direkta kommandon, många av dessa ljudinspelningar har visat sig innehålla privata och intima diskussioner och har sedan analyserats av anställda på Amazon, som dessutom skojat om dem på interna chattrum.

Nu kommer alltså ännu fler maskiner, exempelvis belysning och köksmaskiner kunna röststyras och integreras med röstassistenten och enligt Amazon kommer det bara krävas en extremt simpel processor och ett minimalt RAM-minne för att Alexa ska fungera.

Amazon kommer enligt Msn trots integritetsrisker och tidigare skandaler förmodligen fortsätta välja att spara alla ljudupptagningar på sin molntjänst. Vid tidigare avlyssningsskandaler har företaget försvarat sig med att deras anställda inte har fullständig information angående kundernas identiteter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.