Aktiebolag nekas köpa toppdomänen .org

publicerad 21 maj 2020
- av Markus Andersson
Nästan 900 organisationer stred mot en försäljning.

Stor glädje uttrycks nu bland förespråkare för ett friare internet efter att ICANN nekat det privata aktiebolaget Ethos Capital att köpa toppdomänen .org.

Som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om ville den ideella organisationen som äger toppdomänen .org sälja denna till ett privat aktiebolag – något som riskerade att påverka miljontals människor och organisationer med ökad censur och prishöjningar. Därför startades ett upprop mot försäljningen som skrevs på av mer än 870 organisationer och tiotusentals privatpersoner.

Nu har man vunnit. Den icke-vinstinriktade organisationen ICANN som ansvarar för bland annat toppdomäner och IP-protokoll har förkastat Ethos Capitals förslag att köpa .org-domänen och göra den till en del av sin vinstdrivande verksamhet.

Det här är en viktig seger”, konstaterar uppropets skapare i ett pressmeddelande.

Vi är glada att ICANN lyssnade på de många röster i den icke-vinstdrivande världen som bad dem att inte stödja försäljningen”, skriver man vidare och argumenterar för att en försäljning hade förändrat internet till det sämre där .org-communityn hade påverkats mycket negativt när aktieägarnas intressen skulle komma i fokus istället för allmänhetens och de organisationer som verkar via .org-adresser.

Försäljningen hotade med censur och ökade kostnader för den icke-vindrivande världen”, konstaterar man vidare. Om toppdomänen hade blivit privatägd, påpekar man, så hade ökade incitament funnits att censurera domäner som det ägande företaget själva inte gillade och därigenom kunna stänga ner hemsidor av politiska eller kommersiella skäl.

Uppropets grundare konstaterar att många organisationer har arbetat hårt för att bekämpa en privat försäljning, allt ifrån flickscouter till Wikimedia och organisationer för friare journalistik. Gemensamt har man lyckats påverka de ansvariga att neka försäljningen, bland annat genom att nå över 64 000 underskrifter och stöd från nästan 900 organisationer.

Även Kaliforniens justitiekansler Xavier Becerra påverkades av gräsrotskampanjen och gick ut i ett brev och uppmanade ICANN att motsätta sig försäljningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!