IT/Övervakning

Toppdomänen .org på väg att säljas till privat bolag – protestupprop startat

Tidigare i december meddelades att den ideella organisation som äger toppdomänen .org planerar att sälja denna till ett privat aktiebolag. En eventuell försäljning riskerar att påverka miljontals människor och organisationer och ett upprop mot försäljning har nu startats.

Det är Ethos Capital som vill köpa toppdomänen och på uppropets hemsida kan man läsa att alla som har en .org-domän och önskar fortsätta med det, riskerar att drabbas av godtycklig censur såväl som prishöjningar.
I dagsläget har mer än 17 000 människor skrivit på uppropet mot en försäljning med underskrifter bland annat från Internet Archive och Greenpeace, men initiativtagarna hoppas på att betydligt fler människor och organisationer än så väljer att skriva under.

Det finns också ett färdigformulerat brev som uppropets initiativtagare uppmuntrar människor att signera och skicka till ägarna av .org, där man påpekar vikten av att toppdämnen fortsätter kontrolleras av icke-vinstdrivande krafter och att legitimiteten bygger på att ingen profiterar på eller utnyttjar toppdomänen för egna syften.

.org var en av de första toppdomänerna och skapades redan 1985, Den har i stor utsträckning använts av skolor, föreningar och projekt byggda med öppen mjukvara.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!