Toppdomänen .org på väg att säljas till privat bolag – protestupprop startat

publicerad 17 december 2019
- av Markus Andersson

Tidigare i december meddelades att den ideella organisation som äger toppdomänen .org planerar att sälja denna till ett privat aktiebolag. En eventuell försäljning riskerar att påverka miljontals människor och organisationer och ett upprop mot försäljning har nu startats.

Det är Ethos Capital som vill köpa toppdomänen och på uppropets hemsida kan man läsa att alla som har en .org-domän och önskar fortsätta med det, riskerar att drabbas av godtycklig censur såväl som prishöjningar.

I dagsläget har mer än 17 000 människor skrivit på uppropet mot en försäljning med underskrifter bland annat från Internet Archive och Greenpeace, men initiativtagarna hoppas på att betydligt fler människor och organisationer än så väljer att skriva under.

Annons:Det finns också ett färdigformulerat brev som uppropets initiativtagare uppmuntrar människor att signera och skicka till ägarna av .org, där man påpekar vikten av att toppdämnen fortsätter kontrolleras av icke-vinstdrivande krafter och att legitimiteten bygger på att ingen profiterar på eller utnyttjar toppdomänen för egna syften.

.org var en av de första toppdomänerna och skapades redan 1985, Den har i stor utsträckning använts av skolor, föreningar och projekt byggda med öppen mjukvara.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.