“Polisen Filip Pelas agerande på sociala medier är problematiskt”

Uniformerade tjänstemän bör vara noggranna med hur de representerar sitt skrå. Det är tveksamt om den flamboyante polisen Filip Pelas kan sägas vara det.

publicerad 15 juli 2023
Några av Filip Pelas inlägg på sociala medier.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

I en intervju från 1998 frågar programledaren Claes Åkeson VM-hjälten Tomas Brolin om denne möjligen har en aningen naiv inställning till sitt kändisskap och ställer sig frågan om han verkligen har rätt att gå ut och festa och leva det liv han gör.

Brolin verkar under intervjuns början ha svårt att hålla sig för skratt men, när han pressas lite lätt, bli aningen upprörd.

Jag anser att Brolin har rätt till ett privatliv. Självklart hade han rätt att gå ut och ta sig några öl med polarna om han ville, däremot skulle jag kanske ifrågasätta hans agerande om han iklädd landslagströjan shotade tequila på löpande band efter gruppspelet 94.

På Brolins tid jagades offentliga personer av paparazzi som hoppades få en snaskig bild och profitera på kändisars dekadens och privatliv, idag behövs inte kamouflerade fotografer bakom tonade rutor eftersom våra “kändisar” saknar all form av fackmässig integritet.

Webbtidningen Nyheter24 publicerade nyligen en artikel under rubriken “Polisen Filip Pelas delar högerpopulistisk artikel på Instagram”. I artikeln kan man läsa att Pelas på sin Instagram delat en artikel från tidningen Samnytt, som skriver att Pelas duckat för att besvara Nyheter24:s frågor.

Nyheter24 skriver att de kontaktat polisens presstalesman Carina Skagerlind angående lämpligheten i detta, då han på sin Instagram promotar sig som polis och ofta tar bilder på sig själv i polisuniform.

Hon svarar: “Jag känner inte alls till det här inlägget du pratar om. Men det är ju viktigt att allmänheten känner till att vad de polisanställda gör på sina privata konton, det har myndigheten ingen uppfattning om. Däremot, vad man gör på officiella konton, det är väldigt viktigt och där finns ett regelverk“.

“Du är så ung, du är så stark, du springer som en virvelvind Brolin” sjöng den svenska showgruppen Spirella Girls – en annan stark man som är ute och springer titt som tätt är ovan nämnde polis.

På Youtube finns flera klipp, där Pelas medverkar, med titlar som “VILKEN YOUTUBER KAN RYMMA FRÅN POLISEN?” och “KURRAGÖMMA MED POLIS PÅ TUNNELBANAN” för att nämna några. Dessvärre är produktbeskrivningen på dessa Youtube-videor exakt vad som också utspelar sig.

I klippet “Vilken youtuber kan rymma från polisen” skall “youtubers” försöka springa ifrån den då 27-årige polisen Filip Pelas.

De startar denna lek i stadsdelen Gamla stan i Stockholms innerstad och skall därefter hålla sig gömda från Pelas under en timme (och får under denna tid enbart befinna sig inne i just Gamla Stan).

Alla youtubers får dock ett försprång på en minut och denna lek verkar polisen och influerarna tycka är väldigt rolig. (Vad den andra videon handlar om kan ni nog lista ut).

Men att leka lekar är inte allt Pelas gör på Youtube, han har även gjort sketcher med Epadunk-drottningen Fröken Snusk, där han frågar henne om hon föredrar “en tonårig pojke eller en 50-årig gubbe samt om hon gillar “hårt eller mjukt”.

Förutom att ägna sig åt Epadunkande och lek driver Pelas tillsammans med Viktor Klemming och Gustav Härdner kanalen Oskyddat Samtal, som de själva beskriver som “En frispråkig humoristisk samhällspodcast”.

I ett avsnitt gästas de av ETC-krönikören tillika medarbetaren för den vänsterextrema stiftelsen Expo, Bilan Osman. I avsnittet, som till stor del handlar om “rasism”, insinuerar Pelas att gummiparagrafen “Hets mot folkgrupp” inte praktiseras i vårt rättssystem och säger till Osman.

Jag har jobbat som snut i fyra år, jag har skrivit två anmälningar om HMF på fyra år, men jag har aldrig någonsin varit med om att det blivit någon dom av det, det krävs typ att du går in i en synagoga och heilar lixom … på den nivån att NMR går in där och börjar heila, då kanske det blir HMF … Men jag har skrivit på när de satt upp affischer där de skrivit om judar … det har inte blivit hets mot folkgrupp“.

Självklart tycker jag att även Pelas har rätt till ett privatliv och vill han leka så skall han få göra det, men inte i egenskap av polis. Då bör han snarare sitta på golvet hemma och bygga med Duplo eller vad han nu finner roligt. Pelas får väl uttala sig politiskt om han vill, men jag skulle rekommendera honom att låta bli. Om han vill göra det i egenskap av sin yrkesroll skulle jag också önska att han funderade på ett karriärbyte, men man kanske ska vara försiktig med vad man önskar. Risken finns ju att han sadlar om till det juridiska spåret och då kommer väl våra fängelser att vara fulla med gamla tanter som råkar ha yttrat något olämpligt på sociala medier.

 

Joel Olsson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!