“Myndigheten för press, radio och tv är nu ett öppet hot mot demokratin”

De alternativa medierna har drabbats av en godtycklig oförutsägbarhet ifrån Myndigheten för press, radio och tv och det statliga mediestödet. Vill man ha stöd skall man göra sig av med ideella resurser, sluta skriva om gurkmeja eller prata om risker med elektromagnetisk strålning om man får tro mediestödsnämndens obegripliga motiveringar. Det skriver signaturen Einar.

publicerad 10 december 2020
Georg Lagerberg och Charlotte Ingvar-Nilsson med Myndigheten för Press, Radio och TV.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

I dagarna delade Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, ut 500 miljoner i redaktionsstöd. Under ledning av Charlotte Ingvar-Nilsson och enhetschefen Georg Lagerberg har man nu gått in i ett legalt snårträsk där oförutsägbart kaos styr verksamheten. Om det inte gäller pengar som ska delas ut till de stora mediehusen förstås. Märkbart är att de använder specialtolkningar för att ”sätta dit” alternativmedier. Samtidigt letar de vidlyftigt orsaker för att ge andra tidningar pengar.

Vill man ha stöd från och med nu skall man göra sig av med ideella resurser, sluta skriva om gurkmeja, inte ha avvikande uppfattningar om vacciner eller prata om risker med elektromagnetisk strålning. Man skall inte heller avvika från det “konventionella systemtänkandet” eller behandla sånt som är “kontroversiellt”. Detta enligt handläggarna Dinara Berg och Kajsa Rohdin.

Mycket som inte är nyheter är nu godkänt

Bara allmänna nyhetsmedium som har den primära uppgiften att bedriva nyhetsbevakning kan få stöd enligt mediestödsförordningen, men MPRT har valt att tolka detta väldigt fritt. Följande medier har de godkänt:

Allt om Osby  – en skvallertidning utan nyheter. De senaste tio artiklarna har titlar som “den kristna tron”, “flytande julgodis”, “sorg och glädje”, “hur ska vi dela boet efter skilsmässan”, “om att växa tryggt”, “kooperativas historia, del 3”, “välj ljus med omtanke”, “fiskgryta med skaldjur och rotfrukter” och “adventstider hos konstnären Karin Linderoth”.

Ny Teknik – en tidning som enbart skriver om teknik och forskning är nu primärt ”nyhetsbevakande”.

BJÄRENU – även den en lokal skvallertidning har godkänts av handläggaren John Olsson. De senaste fyra artiklarna är “Hilda bakade bäst och tog hem segern”, “Stigbertils börjar med vintertillsyn”, “Båstads kommun kan vinna pris för nyföretagande” och “Klubben har sålt fågelmat i 20 år”. Andra nyligen publicerade artiklar har titlarna “Skillnaden mellan en tidning och ett mjölkpaket” och “Höganäs har Sveriges godaste kranvatten”.

Andra nya medier är “Gry Forsell med vänner” och “Rix MorronZoo” där myndigheten grävt fram vissa nyheter från sändningarna och sedan klassat dessa som stödberättigade och lämnat över 3 miljoner kronor för besväret.

Tidningen Yippie, som enligt sin hemsida hade 12 utgåvor under 2019, fick stöd. Utöver att de inte når upp till kravet på 15 utgåvor innehåller tidningarna inte nyheter alls utan fokuserar på hemma-hos reportage, hästar och veganmat. Kajsa Rohdin, som klassade NewsVoice som dålig journalistik, var handläggare i ärendet.

Även tidningen QX där alla nyheter behandlas ur homolobbyns perspektiv bedöms nu också vara allmän nyhetsförmedling.

Enligt enhetschefen Georg Lagerberg har nästan alla beslut fattats med känslor som handläggarna fått i sina kroppar, något som han kallar för “helhetsbedömningar”. Några beräkningar eller stöddokument för besluten finns inte att tillgå.

Uppenbar diskriminering av alternativmedia

Fyra nya medier som av olika anledningar anses vara alternativmedier eller stå Sverigedemokraterna nära har sökt del av det nya mediestödet (Nya Tider och Exakt24 har fått mediestöd tidigare). Samhällsnytt som har väldigt stor spridning på fick pengar, precis som Svensk Webbtelevision som snabbt etablerat sig som den största alternativa kanalen på Youtube.

Hälften av de nya “alternativmedierna” som sökt fick dock inte del av pengarna. Nya Dagbladet föll, som enda tidning, på paragraf 9a – som innebär att MPRT anser att de “inte har ett behov” av stöd eftersom de har för många skribenter som inte kan ta ut lön på grund av dålig ekonomi. Handläggaren som hittade på denna bisarra ursäkt var Dinara Berg. Hon har tidigare klassat ATL (Lantbrukarnas Affärstidning) som en allmän nyhetstidning trots att man dock troligtvis måste äga minst en traktor för att den skall vara fullt läsbar.

Gällande NewsVoice har man gått ännu längre i sina ambitioner att inte dela ut något stöd. I detta fall blir Kajsa Rohdin smakråd åt hela svenska folket och menar att innehållet i tidningen inte “grundas på vetenskap eller fakta”. Hon anför vidare att NewsVoice sprider falsk information om gurkmeja, baserat på en artikel från 2016 – samtidigt som hon anklagar dem för att ha ett “anti-vaccinbudskap” och skriva om risker med elektromagnetisk strålning.

Ny Teknik, som samtidigt fick redaktionsstöd, nämner “elektromagnetisk strålning” i runt 90 artiklar. Aftonbladet, som fick maximalt stöd, nämner gurkmeja i hundratals artiklar men rekommenderar även broccoli, granatäpple, chilipeppar och grönt te mot prostatacancer. En sökning mot Svenska Dagbladets arkiv ger runt 6 000 träffar gällande “vaccin” där flertalet uttrycker kritik.

Samtidigt lyckas man komma fram till nyheter24.se inte är en nyhetssida efter en ingående granskning av 73 artiklar som utförts av juristen Simon Rose.

Det är mot denna bakgrund helt uppenbart att MPRT med Georg Lagerberg i spetsen har valt ut medier man ska “sänkas”.

 

Einar Svensson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!