“Dags att säga nej till politikens låtsasspel”

Den som lyfter blicken och ser bortom demagogers "demon-krati" upptäcker att de flesta politiker och medborgare är brickor i spelet om makten. Ställ dig själv frågan: Vad är det för politik jag stödjer? Det skriver Krister Lind.

publicerad 31 oktober 2023
Platons varningar om demokratins sårbarhet inför demagoger är högeligen aktuella, skriver Krister Lind.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Demagogins ansikte Klaus Schwab, globalisten och grundaren av World Economic Forum där planen är att genomföra “den fjärde industriella revolutionen” som innebär en sammansmältning av människa och maskin, där våra fysiska, digitala och biologiska identiteter sammansmälter.

I Schwabs ledband går riksdagsledamoten, liberalen Joar Forsell som i en motion menar “civilisatoriska utvecklingen kräver att framsteg görs i riktning att avlasta människan från denna naturliga men hopplöst föråldrade bördan”, det vill säga att på naturlig väg bli gravid och föda barn. I ledband går också Ylva Johansson (S) med sin lansering av Chat Control 2.0. Ett digitalt övervakningssystem där medborgarna kartläggs och kontrolleras in i minsta detalj. Andemeningen är att alla icke utvalda ska vara robotar. Kallas demokrati. Demagoger skyr inga medel.

Är demokrati ett hållbart system? Redan några hundra år f.Kr. hade Platon studerat olika system och han menade att demokrati var ett dåligt system. Demokrati innebar att makten lades i händerna på en omdömeslös majoritet som lät sig ledas av demagoger. För att få sitta vid makten brydde sig inte majoriteten om ifall ekonomin fallerade, samhället upplöstes eller om kulturen förstördes.

Platon menade också att de som sköter statens affärer borde ha sådana egenskaper att de var omutliga. Stater som styrs av korrumperade element skapar rättsröta omkring sig likt en annan pest. Platons kunskap visar att människan styrs av livsokunnighetens idiotier. Platon visste vad han talade om.

“För att förstå hur något är, måste man veta hur det är. Och varför det blivit som det är.” Det kan vara svårt att förstå att demagogers maktbegär styr politik, ekonomi, rättssystem, vapenindustri, militär etcetera och att detta går i arv mellan demagoger. Idag anser de sig ha så mycket makt att de kan förverkliga planen till att göra de icke utvalda till lydiga robotar. Ett påstående som många anser vara konspirationsteori. Den som lyfter blicken och ser bortom demagogers “demon-krati” upptäcker att de flesta politiker och medborgare är brickor i spelet om makten. Oavsett vilka partier som styr sitter de fast i samma system. Det är dags att säga nej till politikens låtsasspel som styrs av demagoger. Ställ dig själv frågan: Vad är det för politik jag stödjer?

Jan Sundstedt skrev under rubriken “Stockholm i mitt hjärta, låt mig beskjuta dig nu” att Sverige en gång i tiden faktiskt var riktigt anständigt. “Allt var måhända inte bättre förr, men det mesta är faktiskt sämre nu.” En insikt som sveper över världen.

 

Krister Lind

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!