Vindkraftverk fattade eld utanför Ystad

publicerad 11 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Vindkraftverk
Det aktuella vindkraftverket fick brinna ner till grunden.

Natten mot torsdagen blev dramatisk i Bjäresjö, strax nordväst om Ystad, då ett av de lokala vindkraftverken plötsligt fattade eld och vingarna lossnade och störtade till marken – vilket ledde till att elden spreds även där. I dagsläget är dock inga personskador inrapporterade.

Man ska absolut inte gå nära, det kan fortfarande trilla ner bitar från vindkraftverket, säger Rickard Nilsson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten Syd.

Natten mot torsdag blev som sagt dramatisk utanför Ystad. Ett vindkraftverk fattade plötsligt och oförklarligt eld och branden blev så allvarlig att tre av vingarna störtade mot marken – varpå det också började brinna på marken. Lyckligtvis utan personskador som följd.

Den lokala räddningstjänsten anlände snabbt till platsen och arbetade under natten med att släcka markbranden som de nedfallna delarna orsakat. Vid 05-tiden på morgonen hade man lyckats släcka den delen av branden och lämnat platsen. Vindkraftverket brinner dock fortfarande och man varnar nyfikna lokalbor.

Ägaren har tagit över branden. Det är en svårhanterad brand men det finns ingen spridningsrisk då det inte finns något närliggande intill vindkraftverket, kommenterar en företrädare för räddningstjänsten.

Vindkraftverket kommer att få brinna ner då man bedömer det som alltför riskabelt för räddningstjänstens personal att försöka släcka branden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!