V kritiserar restriktionerna: “Kunde satsat mer på vården”

Coronarepressionen

publicerad 12 januari 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De nya coronarestriktionerna får nu kritik från V-ledaren Nooshi Dadgostar som menar att man istället för borde satsat mer på vården på ett ”ordentligt sätt”.

Idag börjar de nya, hårdare coronarestriktionerna gälla som regeringen presenterade tidigare under veckan. Det innebär bland annat ett tak på högst 20 personer vid privata sammankomster och även maxtak på 500 personer vid evenemang, även vid användning av vaccinpass. Restauranger får nu endast hålla öppet till 23.

Kravet på att utländska medborgare över 12 år ska uppvisa ett högst 48 timmar gammalt, negativt covidtest vid inresa till Sverige tas bort, samtidigt som man återinför krav på covidpass för personer över 18 år.

I september ställde sig Vänsterpartiet bakom förlängningen av covid-19-lagen. Samtidigt riktar man nu kritik mot de nya restriktionerna och menar att man istället kunde ha rustat vården bättre.

Man kunde använt de här åren till att göra ordentliga förstärkningar och det har man verkligen inte gjort, konstaterar Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Dadgostar beskriver det som ett misslyckande att man under två års tid inte har satsat mer på vården på ett ”ordentligt sätt som gör att vi har kapacitet att ta emot människor med vanlig influensa”.

Risken är att det upplevs som att det är billigare att införa restriktioner än att faktiskt rusta upp vården, säger partiledaren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!