UD: Inga flygresor innan sommaren

Coronavirusets spridning

publicerad 5 april 2020
- av Per Nordin
Konkurser kan vara att vänta för flygbranschen.

Under fredagen förlängde Utrikesdepartementet sin reseavrådan och avråder alla svenskar från att göra icke-nödvändiga resor fram till den 15 juni. Beslutet förväntas drabba en redan krisande flygbransch mycket negativt och konkurser kan vara att vänta.

– Utan tvekan är detta den värsta situationen som flygbolagen någonsin stått inför, säger flyganalytikern Jan Ohlsson till TT.

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver i ett sms till nyhetsbyrån att nu inte är en bra tid att resa, varken in- eller utrikes. Icke-nödvändiga resor syftar framför allt på turist- och besöksresor. Arbetsresor och resor i samhällsviktigt syfte kan komma att genomföras ändå.

Samtidigt uppmanas de svenskar som befinner sig utomlands och har avsikter att komma hem till Sverige att göra detta snarast och svenskar i andra länder som vill hem uppmanas att kontakta flygbolag, rese- och försäkringsbolag för att hitta lösningar.

Enligt Jan Ohlsson så kommer beslutet påverka flygbranschen mycket hårt. Flygtrafiken har redan minskat kraftigt och SAS har sedan tidigare permitterat nästan hälften av sina anställda. Ohlsson tror att många flygbolag kommer att riskera konkurs inom kort.

– Flygbolagen inser också att när den här perioden slutar kommer inte alla att plötsligt springa ut och boka resor. Det kommer att vara en oerhört lång uppstartsperiod som också ger ökade förluster, säger Ohlsson.

Beroende på hur situationen ser ut i sommar så kan rekommendationerna om reseavrådan komma att förlängas.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.