Coronavirusets spridning

UD: Inga flygresor innan sommaren

Konkurser kan vara att vänta för flygbranschen.

Under fredagen förlängde Utrikesdepartementet sin reseavrådan och avråder alla svenskar från att göra icke-nödvändiga resor fram till den 15 juni. Beslutet förväntas drabba en redan krisande flygbransch mycket negativt och konkurser kan vara att vänta.

– Utan tvekan är detta den värsta situationen som flygbolagen någonsin stått inför, säger flyganalytikern Jan Ohlsson till TT.
Utrikesminister Ann Linde (S) skriver i ett sms till nyhetsbyrån att nu inte är en bra tid att resa, varken in- eller utrikes. Icke-nödvändiga resor syftar framför allt på turist- och besöksresor. Arbetsresor och resor i samhällsviktigt syfte kan komma att genomföras ändå.

Samtidigt uppmanas de svenskar som befinner sig utomlands och har avsikter att komma hem till Sverige att göra detta snarast och svenskar i andra länder som vill hem uppmanas att kontakta flygbolag, rese- och försäkringsbolag för att hitta lösningar.

Enligt Jan Ohlsson så kommer beslutet påverka flygbranschen mycket hårt. Flygtrafiken har redan minskat kraftigt och SAS har sedan tidigare permitterat nästan hälften av sina anställda. Ohlsson tror att många flygbolag kommer att riskera konkurs inom kort.

– Flygbolagen inser också att när den här perioden slutar kommer inte alla att plötsligt springa ut och boka resor. Det kommer att vara en oerhört lång uppstartsperiod som också ger ökade förluster, säger Ohlsson.

Beroende på hur situationen ser ut i sommar så kan rekommendationerna om reseavrådan komma att förlängas.

 

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!