MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 21 januari 2025

tisdag 21 januari 2025

Tyska UD varnar resenärer för social oro i Stockholm

publicerad 4 mars 2017

Nu uppdaterar tyska UD reseinformationen till tyskar som tänker besöka Sverige – och Stockholm pekas ut som särskilt utsatt för den sociala oro som kan uppstå på grund av flyktingströmmar.

Efter USA:s president Donald Trumps uttalande om Sverige hamnade ”Sverigebilden” i fokus för invandringsdebatten. Sverige ses inte längre som ett tryggt land utomlands. Frågan som kom att diskuteras handlade nämligen om Sverige mäktar med att hantera de problem som uppstått på grund av den stora mängd utomeuropeiska migranter som har sökt asyl i Sverige de senaste årtiondena.

– När det gäller hur vi bemöter felaktig bild av Sverige rent generellt så handlar det om att vi är måna om att ge en korrekt och nyanserad bild av Sverige, säger Anne Thorngren, presskommunikatör på svenska UD, till Nya Dagbladet.

Två dagar efter Trumps uttalande om Sverige drabbades invandrarförorten Rinkeby av omfattande upplopp och förstörelse. Detta som en hämndaktion efter det att polisen hade arresterat en knarkhandlare i området. Bilder från upploppen i Rinkeby publicerades av utländsk media i hela världen. Bilderna spreds också i sociala medier. De nådde tusentals människor inom loppet av några få ögonblick. Den tidigare så positiva ”Sverigebilden” kom att ifrågasättas ytterligare.

Nu väljer tyska UD att uppdatera reseinformationen för tyska resenärer som planerar att besöka Sverige. Någonting som kan påverka turismen i Stockholm och de svenska handelsförbindelserna med Tyskland.

– Olika länders reseinformation riktar sig till det aktuella landets resenärer. Sedan är det upp till varje person att utifrån råden ta beslut om man vill åka eller inte, säger Anne Thorngren.

I onsdagens kommuniké från tyska UD uppmanas tyska resenärer att uppvisa försiktighet medan de befinner sig i Stockholm och färdas med kollektivtrafiken. Tyska UD uppmanar landets medborgare att undvika folksamlingar och noggrant följa de säkerhetsföreskrifter som utfärdas av den svenska Säkerhetspolisen, Säpo. Enligt tyska UD bör tyska resenärer iaktta försiktighet vid deltagande på religiösa högtider, konserter och festivaler.

– Säkerheten på gator och torg är en fråga för Polisen, och man bör följa deras eventuella anvisningar, säger Johanna Måhlén, pressekreterare på Säpo, till Nya Dagbladet.

Terrorhotet i Sverige ligger sedan december 2010, med undantag för perioden november 2015-mars 2016, på en trea på en femgradig skala. Inför julafton 2010 sprängde sig självmordsbombaren Taimour Abdulwahab till döds i ett misslyckat islamistiskt terrorattentat på en sidogata till Drottninggatan i centrala Stockholm.

 

Tyska UD uppmanar tyska resenärer att iaktta försiktighet i Stockholm – medan övriga delar av landet inte alls omnämns i den uppdaterade reseinformationen.

– Säkerhetspolisen är en rikstäckande myndighet, och lämnar inga regionala bedömningar, säger Johanna Måhlén.

I början av året släppte Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, sin helårsbedömning för 2017. I denna ligger Sverige kvar på en förhöjd terrorhotnivå.

– En trea på terrorhotnivån innefattar att ett attentat kan ske. Däremot är det inte sannolikt att Sverige är ett prioriterat mål för stora och samordnade terroristattentat styrda av en uppdragsgivare, säger Mats Sandberg, chef för NCT.

Enligt NCT, som ingår i Säkerhetspolisens organisation, utgör islamistiskt motiverad terrorism det största terrorhotet mot Sverige. Rapporten beskriver ett fåtal aktörer som troligen både har avsikt och förmåga att utföra ett terrorattentat i Sverige. Med terrorattentat avses begränsade sprängattentat mot allmänheten eller påverkan på delar av kritisk infrastruktur i Sverige. Bland aktörer som utgör ett säkerhetshot i Sverige finns dels återvändande från strider med våldsfrämjande islamistiska grupper i Syrien och Irak och dels personer som inte har rest, men som inspireras av våldsfrämjande islamistisk propaganda.

Hösten 2015 tvingades den svenska regeringen i all hast införa ID-kontroller för resenärer som kom från Danmark och Tyskland till Sverige. Detta för att minska det stora inflödet av utomeuropeiska migranter som tänkte söka asyl i Sverige. Tyska UD klargör i den uppgraderade reseinformationen för Sverige att det numera krävs giltig ID-handling för inresa till Sverige – och att medhjälp till människosmuggling är brottsligt. Enligt Migrationsverket saknade åtta av tio asylsökande giltig ID-handling vid ankomst till Sverige för två år sedan. Från Afghanistan och Somalia hade i princip inga några ID-handlingar, medan litet mer än hälften av de asylsökande från Syrien saknade giltig ID-handling.

I Sverige ger ebo-lagen asylsökande möjlighet att bosätta sig vart som helst i landet. Detta genom att ordna eget boende istället för att bo kvar på en flyktingförläggning. Samtidigt kommunplaceras många flyktingar hos Stockholmskommunerna – vilket ökar trycket på bostadsmarknaden ytterligare. I Södertörn blev till exempel Södertälje anvisade 57 nyanlända migranter under 2017, men anser att man borde slippa ta emot dessa, eftersom ebo-lagen gör att man redan har ett högt mottagande i form av asylsökande som bosätter sig hos släktingar i Södertälje.

– Vi har extremt högt ebo-mottagande och vi sticker ut jämfört med övriga landet och jämfört med övriga kommuner i Stockholm. Vissa år har vi tagit emot 25 procent av länets alla flyktingar, sade socialdemokraten Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, till SVT.

Nya Dagbladet har utan framgång bett presstjänsten på tyska UD i Berlin att kommentera den uppdaterade reseinformationen för Sverige.

Svenska kriminologer: Ingen koppling mellan invandring och våldsbrott

Invandrarvåldet

publicerad Igår 10:05
– av Jan Sundstedt
"Andelen invandrare förklarar inte våldsbrotten i en kommun", enligt kriminologen Amber Beckley.

– Utifrån vår analys har vi sett att det finns liten till ingen koppling mellan proportionen av invandrare i en kommun och rapporterade våldsbrott, uppger Amber Beckley, docent i kriminologi och lektor vid Örebro universitet.

Studien har genomförts av kriminologer vid fem svenska universitet och man säger sig ha jämfört de 20 kommuner i Sverige som haft störst ökning av våldsbrott under perioden 2000 till 2020 med de 20 kommuner som haft minst negativ utveckling och kontrollerat hur många invandrare som bor i dessa sammanlagt 40 kommuner.

– De mesta våldsbrotten i en kommun kan förklaras av andra faktorer, som hur många som arbetar och utbildning, hävdar Beckley vidare i en intervju med statsradion SR.

Det bör noteras att forskarna bara har tittat på personer som själva invandrat till Sverige och fått svenska uppehållstillstånd eller medborgarskap – inte asylsökande eller barn till invandrare. Just andra generationens invandrare har enligt tidigare studier pekats ut som en grupp med allra störst andel brottsmisstänkta.

Våldsbrotten ökade i alla kommuner

Huvudförfattare till rapporten som uppmärksammats flitigt i etablissemangsmedierna är den kände vänsteraktivistiske kriminologen Jerzy Sarnecki, och Amber Beckley som är delaktig, medger också för Samnytt att våldsbrotten ökat i nästan samtliga av de analyserade kommunerna.

– Nästan alla har ökat. Det var nästan ingen kommun under de här tjugo åren där våldsbrotten minskade.

– Det vi har visat var att andelen invandrare i de kommuner som hade störst ökning av våldsbrott inte var så annorlunda än andelen i de kommuner som hade minst ökning… Andelen invandrare förklarar inte våldsbrotten i en kommun, och den kan inte förklara ökningen i de tjugo kommunerna, slår hon fast.

Exporten av farligt avfall ökar

publicerad 17 januari 2025
– av Sofie Persson

Tullverket stoppade rekordmycket farligt avfall under förra året. Störst var ökningen i Stockholmsområdet.

Över 1 529 ton farligt avfall stoppades från att exporteras från Sverige till länder i Latinamerika, Afrika och Asien under 2024. Det är en markant ökning jämfört med de 627 ton som stoppades 2023 och ett nytt rekord. Den tidigare högstanivån uppmättes 2022 och var 1 043 ton. Avfallsexporten kopplas till organiserad brottslighet och uppskattas generera omkring 6,1 miljarder kronor årligen, enligt polisen.

Vi vet att avfallsexport till utvecklingsländer är en växande inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Därför är jag extra nöjd över att vi under 2024 lyckades stoppa så många exporter av farligt avfall, säger generaltulldirektör Johan Norrman i ett pressmeddelande.

Sexdubblades

Totalt hanterade Tullverket 88 ärenden om olaglig avfallsexport till länder utanför EU, en ökning från 47 ärenden året innan. Den största ökningen skedde i Stockholmsområdet, där mängden avfall mer än sexdubblades jämfört med föregående år.

Den vanligaste typen av avfall som exporteras är fortfarande fordon och fordonsdelar. Av de 88 stoppade exporterna innehöll 71 antingen hela fordon, som bilar, traktorer och lastbilar, eller delar som däck, motorer, växellådor och fälgar.

Få av fallen leder dock till rättsliga följder, enligt Tullverket. Den vanligaste åtgärden är att utfärda exportförbud för sändningar med miljöfarligt avfall, medan allvarliga fall kan leda till böter.

Samtal till Bris ökade under jullovet: ”Vuxna har ett ansvar att agera”

publicerad 17 januari 2025
– av Sofie Persson

Samtalen till Bris ökade under julen jämfört med jullovet året innan. De vanligaste anledningarna till att barn sökte stöd var psykisk ohälsa och familjekonflikter.

För många barn i Sverige är ledigheten från skola och fritidsaktiviteter en svår tid. Många är i behov av stöd från vuxna, vilket inte alltid finns tillgängligt i hemmet.

Vi har länge sett att lov är en extra känslig tid för barn eftersom det kan vara svårt att få stöd på annat sätt. De vuxna som barnet i vanliga fall kanske vänder sig till i skolan eller på fritidsaktiviteten finns inte där under lovet och det ställer högre krav på att vuxna i familjen har möjlighet att vara det stöd som barnet behöver, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris i ett pressmeddelande.

Mellan den 21 december och 6 januari ökade samtalen till Bris med 23 procent jämfört med samma period förra jullovet. Det är den högsta uppmätta siffran någonsin.

Den vanligaste orsaken till kontakten var psykisk ohälsa, vilket 41 procent av samtalen handlade om. Var femte samtal rörde familj och familjekonflikter, medan 15 procent rörde våld, kränkningar och övergrepp.

Barn som har stödbehov eller lever i olika former av utsatthet gör det varje dag, hela året om. Det är viktigt att vi vuxna har med oss det, att vi ser barnen och att vi lyssnar till dem. Här har alla vuxna ett stort ansvar att agera, säger Jägerskog.

Gängledare stärker makt i Sverige – från utlandet

publicerad 17 januari 2025
– av Redaktionen

Gängledaren Rawa Majid, som anses vara ledare för den kriminella organisationen Foxtrot, bedöms återigen stärka sin makt i den svenska gängkriminaliteten. Enligt uppgifter ska vapenkontakter vara en kärnpunkt i maktpositionen.

Majid har bedömts ligga bakom en stor del skjutningar och sprängdåd i Sverige och sedan 2020 är gängledaren internationellt efterlyst för grovt narkotikabrott och förberedelse till mord.

Under oktober 2023 greps han i Iran, men i maj året därpå uppgav den israeliska underrättelsetjänsten att det svenska brottsnätverket Foxtrot och dess ledare Rawa Majid numera arbetar för Iran, något som Bonniertidningen DN rapporterade om med hänvisning till dokument man fått tillgång till.

Nu håller Majid via Foxtrot samtidigt åter på att stärka sin makt i Sverige från utlandet, enligt källor till Schibstedtidningen SvD.

Foxtrot tar mark hela tiden. Vi ser det i signalspaning, i samtalen mellan inblandade och vilka vapen som används, säger källan.

Enligt uppgifter till tidningen ska en av Majids många faktorer för framgång i sin kriminella verksamhet vara kontakter för vapensmuggling från Bosnien till Sverige.