Al-Qaida uppmanar till attacker mot Sverige

publicerad 15 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Danske Rasmus Paludan bränner koranen. T.h. Soldater för Al-Qaida.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under söndagen släppte den ökända islamistiska terrorgruppen Al-Qaida ett uttalande via sin mediekanal där man uppmanar till attacker mot mål i Sverige och Danmark. Alla rättrogna muslimer har en ”plikt” att hämnas koranbränningarna, deklarerar gruppen.

Tore Refslund Hamming, forskare med fokus på militant islamism, säger till Bonniertidningen Expressen att terrorgruppens budskap är tydligt – man försöker utmåla den senaste tidens uppmärksammade koranbränningar som ett samordnat angrepp från medborgare och regeringar i Sverige och Danmark riktat mot världens muslimer.

Vidare hävdar terrorgruppen att de nordiska länderna inte lärt sig någonting av Charlie Hebdo – den franska satirskriften som 2015 utsattes för ett islamistiskt terrordåd där tolv människor dog och elva skadades.

Sverige och Danmark är två små, avskyvärda länder som inte utgör mer än två små prickar på världskartan, och deras befolkning uppgår inte ens till en tiondel av befolkningen i vår nation”, skriver terrorgruppen vidare.

Enligt Refslund Hamming uppmanar al-Qaida till attacker mot svenska och danska mål och deras intressen – och framförallt mot deras diplomater.

Islams folk i Sverige, Danmark och hela Europa – hämndens plikt har lagts på er”, avslutas meddelandet.

Den svenske terrorforskaren Magnus Ranstorp kallar meddelandet för ”extremt våldsamt” och ”oroväckande” – men menar att det är långt ifrån säkert att de lyckas hitta människor som faktiskt är villiga att begå terrordåd i Sverige och Danmark.

– Det är svårt att säga. Men ju mer man pratar om Sverige och frekvensen av koranbränningar, ju mer negativ Sverigebilden blir, desto mer ökar sannolikheten att något kan ske. Men det är omöjligt att säga vad.

Även om vi i Sverige, enligt Ranstorp, befinner oss i ”ett av de mest allvarliga terrorlägen vi haft under en längre tid” bör svenskarna enligt honom inte vara rädda utan fortsätta leva sina liv som vanligt.

– Man bör agera normalt. Det är bra att veta om det här, hotet är medvetandegjort, men vi ska inte vara alarmistiska, menar han.

Fakta: Al-Qaida

Namnet "Al-Qaida" lanserades av USA:s underrättelsetjänst CIA i samband med att man rustade islamistiska grupper, mujaheddin även kallade, för att strida mot sovjetiska styrkor i Afghanistan under 1980-talet. Programmet gick under namnet "Operation Cyclone" och är ett av de dyraste i CIA:s historia.

Saudiern Usama bin Ladin, som USA enligt sin officiella linje menar låg bakom attentaten mot World Trade Center i New York den 11 september 2001, var en av de ledande profilerna i dessa grupperingar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!