Två gripna i Tyskland – planerade terrordåd i Sverige

publicerad 24 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Genrebild - tysk polis.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tysk polis har gripit två bröder som misstänks för att ha planerat ett terrorattentat mot en svensk kyrka. Vilken kyrka det handlar om är oklart, men motivet ska ha varit någon form av hämndaktion för de koranbränningar som ägt rum i Sverige på senare tid.

Die Welt rapporterar att en 28-årig syrisk medborgare greps för ungefär en månad sedan i tyska Hamburg och att dennes 24-årige lillebror nu också gripits i Bayern – båda är misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Sverige.

Vilken kyrka som ska ha varit brödernas måltavla framgår inte av rapporteringen och i tyska medier pratas det om en ”ospecificerad kyrka”.

Bröderna som också misstänks vara inblandade i terrorfinansiering ska inte ha någon kriminell bakgrund sedan tidigare men den tyske chefsåklagaren Liddy Oechtering bekräftar att de båda planerade ett attentat i Sverige.

– Enligt vad vi vet, övervägde de misstänkta en attack mot en icke namngiven kyrka i Sverige, där människor skulle befinna sig vid tidpunkten, säger hon till TT.

– Utredarna har gått igenom e-post och chattar mellan bröderna och kunnat se att det handlat om en svensk kyrka. Men utredningen pågår fortfarande. Det jag kan säga är att det verkar ha att göra med en koranbränning som ska ha ägt rum i Sverige och som det har rapporterats mycket om i tyska medier, fortsätter hon.

Polisen ska bland annat ha påträffat olika kemikalier och gödningsmedel vid en husrannsakan – men man ska inte ha funnit någon färdig sprängladdning.

Svenska Säpo vill inte kommentera uppgifterna och Svenska Kyrkan säger till SVT att man inte kände till terrorplanerna och inte har mer information än den som medierna förmedlat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!