Coronavirusets spridning

Två dagar efter Iran Airs landning på Landvetter: Nu vill Folkhälsomyndigheten stoppa iranska flygningar

Iran Air flyger direkt mellan Sverige och Iran.

Trots det stora coronautbrottet i Iran och mycket hård kritik såg Folkhälsomyndigheten ingen anledning att stoppa Iran Airs flyg från Teheran landa på Landvetter i lördags. Nu verkar man sent omsider ha tänkt om och begär att Transportstyrelsen omprövar trafiktillståndet för Iran.

Anledningen är att man genom att strypa trafiken mellan Iran och Sverige hoppas att kunna minska virusets spridning till Sverige från Iran, särskilt nu när landet brottas med ett storskaligt utbrott med ett stort antal smittade, skriver man i ett pressmeddelande.
Iran är ett av de allra hårdast drabbade länderna och minst 50 människor har avlidit och runt 1000 har bekräftats smittade av viruset. Iran bedöms inte ha någon kontroll över dess framfart i landet och många oroar sig för att det egentliga antalet smittade är betydligt högre än så.

Att under nuvarande omständigheter fortsätta att ta emot stora grupper av passagerare från Iran skulle allvarligt försvåra arbetet med att begränsa spridningen av covid-19 och öka risken för en lokal spridning av infektionen“, skriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson i ett pressmeddelande.

 

Folkhälsomyndigheten har tidigare bedömt att risken för att smittan ska nå Sverige som “mycket låg” och vägrade trots mycket hård kritik på sociala medier att stoppa landningen på Landvetter i lördags. Detta enligt bland annat statsepidemiologen Anders Tegnells linje att det inte är ”effektivt” att stoppa flygningar från hårt smittdrabbade länder.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!