TV4 fälls för inslag om kanadensiska protester

Desinformationen i medierna

publicerad 7 juni 2022
- av Sofie Persson

I ett inslag i TV4 beskrevs lastbilsprotesterna i Kanada som en ”antivaccindemonstration”, vilket man nu fälls för av Granskningsnämnden.

Demonstrationen ”Freedom Convoy” startade i början av året med att lastbilschaufförer protesterade mot covid-restriktioner då man införde bland annat vaccinmandat vid inresa i landet, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Demonstrationerna fick ett stort folkligt stöd och pågick under en dryg månad, men blev slutligen våldsamt nedslagna av premiärministern Justin Trudeau efter att denne infört krigslagar i landet som även användes till att frysa demonstranternas tillgångar och kartlägga vilka som deltagit.

TV4 sände ett kort inslag om demonstrationerna, där man nämnde att dessa ”var över” och att ”polis gripit flera deltagare”. I inslaget beskrevs de folkliga protesterna av nyhetsuppläsaren kort och gott som en ”antivaccindemonstration”.

TV4 fälls därför nu av Granskningsnämnden eftersom man anser att inslaget ”förmedlade en missvisande bild av vilka som demonstrerade och varför” och därför strider mot ”kravet på saklighet”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.