TV4 fälls för inslag om kanadensiska protester

Desinformationen i medierna

publicerad 7 juni 2022
- av Sofie Persson

I ett inslag i TV4 beskrevs lastbilsprotesterna i Kanada som en ”antivaccindemonstration”, vilket man nu fälls för av Granskningsnämnden.

Demonstrationen “Freedom Convoy” startade i början av året med att lastbilschaufförer protesterade mot covid-restriktioner då man införde bland annat vaccinmandat vid inresa i landet, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Demonstrationerna fick ett stort folkligt stöd och pågick under en dryg månad, men blev slutligen våldsamt nedslagna av premiärministern Justin Trudeau efter att denne infört krigslagar i landet som även användes till att frysa demonstranternas tillgångar och kartlägga vilka som deltagit.

TV4 sände ett kort inslag om demonstrationerna, där man nämnde att dessa “var över” och att “polis gripit flera deltagare”. I inslaget beskrevs de folkliga protesterna av nyhetsuppläsaren kort och gott som en ”antivaccindemonstration”.

TV4 fälls därför nu av Granskningsnämnden eftersom man anser att inslaget ”förmedlade en missvisande bild av vilka som demonstrerade och varför” och därför strider mot ”kravet på saklighet”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!